Pašvaldību dzīvojamo telpu īrniekiem paredz iespēju šīs telpas iegūt īpašumā

(08.10.2024.)

Lai iedzīvotājiem, kuri īrē pašvaldības dzīvojamo telpu, būtu iespēja šīs telpas iegūt īpašumā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 8.oktobrī, lēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā”. 

Ierosinājums paredz tiesības pašvaldībām atsevišķām to īpašumā esošām dzīvojamām telpām noteikt atsavināmu telpu statusu un veidot attiecīgu šādu telpu sarakstu. Paredzēts, ka atsavināt (iegūt īpašumā) varēs tikai tos dzīvokļus, kuri būs iekļauti šajā sarakstā – pašvaldības dzīvojamās telpas, kuras tai nav nepieciešamas un kuras nav saimnieciski izdevīgi un lietderīgi uzturēt. 

Grozījumi rosināti, jo pašvaldībās nereti vēršas īrnieki, kuriem dzīvojamās telpas ir izīrētas kā palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, un interesējas par iespējām iegādāties konkrēto dzīvojamo telpu. Taču šobrīd tiesiskais regulējums šādas dzīvojamās telpas pašvaldībām liedz nodot privatizācijai, iegūt īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, kā arī pārdot vai citādi atsavināt konkrēto dzīvojamo telpu īrniekiem vai citām personām, teikts likumprojekta anotācijā. 

Vairāku pašvaldību sniegtā informācija liecina, ka virkne pašvaldības izīrēto dzīvokļu īrnieki šos dzīvokļus īrē pat 20 gadus un šajā laikā ir seguši ne tikai konkrētās dzīvojamās mājas uzturēšanas izmaksas, bet no saviem līdzekļiem veikuši arī ieguldījumus šo dzīvokļu tehniskā un vizuālā stāvokļa uzlabošanai. 

Grozījumu autori norādījuši, ka pašvaldības, kas vislabāk pārzina sava dzīvojamā fonda stāvokli, nepieciešamību un pieprasījumu pēc dzīvokļiem, kā arī finansiālās izmaksas šādu dzīvokļu uzturēšanai, būtu gatavas atsevišķos gadījumos, saņemot attiecīgās personas iesniegumu, dzīvojamās telpas atsavināt. Tādējādi ne tikai tiktu saglabāta konkrēto iedzīvotāju piesaiste pašvaldībai, bet arī tiktu samazināti pašvaldību izdevumi šādu dzīvojamo telpu uzturēšanai. 

Valsts pārvaldes komisija likumprojektu lūgs iekļaut 17.oktobra Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt pirmajā lasījumā, informē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai būs jāskata vēl otrajā un trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 9.oktobrī
09:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:45  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde