Z.Kalniņa-Lukaševica Moldovā tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām

(01.07.2024.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica līdz 3.jūlijam Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā kā Eiropas Padomes atbildīgā ziņotāja kopā ar Šveices kolēģi Pjēru Alēnu Fridē (Pierre-Alain Fridez) tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām, parlamenta, tieslietu un NVO pārstāvjiem.

“Moldova ir uzsākusi iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību. Monitoringa komitejas izvērtējuma rezultāti būs nozīmīgi gan Moldovas turpmākajam attīstības ceļam, gan tās attiecībām ar Eiropas Savienību,” pauž Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ir apstiprinājusi divus atbildīgos monitoringa ziņotājus, kuru pienākums ir padziļināti iepazīties un pārzināt situāciju Moldovā, koncentrējoties uz demokrātijas, tiesiskuma, cilvēktiesību jomām, lai sagatavotu izvērstu ziņojumu. Moldovai, cīnoties par demokrātijas nosargāšanu no Krievijas uzbrukumiem, tās ceļā uz Eiropas Savienību ir ļoti svarīgs neatkarīgs atzinums par situāciju, akcentē Z.Kalniņa-Lukaševica.

Vizītē uzmanības centrā būs gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas un konstitucionālā referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā sagatavošana. Tāpat plānots vērtēt riskus saistībā ar ārvalstu iejaukšanos ne tikai gaidāmajās vēlēšanās, bet arī Moldovas Republikas politiskajos procesos kopumā. Komiteja izvērtēs arī attīstības tendences jomās, kuras pārrunātas iepriekšējās vizītes laikā šī gada februārī, tostarp saistībā ar tiesu sistēmas reformām un cīņu pret korupciju.

Z.Kalniņa-Lukaševica un P.Fridē tiksies ar Moldovas prezidenti Maiju Sandu (Maia Sandu), parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu (Igor Grosu), vicespīkeri Doinu Germani (Doina Gherman) un ārlietu ministru Mihailu Popšo (Mihail Popșoi). Tāpat plānots, ka Saeimas priekšsēdētājas biedre piedalīsies apaļā galda diskusijā par sagatavošanos Moldovas prezidenta vēlēšanām un riskiem saistībā ar tām, kā arī tiksies ar Eiropas Savienības Padomes partnerības misijas Moldovas Republikā pārstāvjiem.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde