Saeimā norisināsies seminārs par parlamentāriešu lomu Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā

(31.05.2024.)

Lai diskutētu un izzinātu citu valstu pieredzi, ieviešot Eiropas Padomes konvenciju vardarbības izskaušanai pret sievietēm un ģimenē jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju, otrdien, 11.jūnijā, parlamentā notiks starptautisks seminārs “No politikas līdz rezultātiem: parlamentāriešu loma Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā”. To organizē Saeima un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komiteja.

Semināru atklās Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas galvenā referente par vardarbību pret sievietēm Etilda Ģonaja (Etilda Gjonaj).

Seminārs deputātiem un amatpersonām sniegs iespēju pārrunāt aktualitātes un pieredzi konvencijas ieviešanā ar parlamentāriešiem no citām asamblejas dalībvalstīm. Dalībnieki spriedīs par likumdošanas, budžeta un uzraudzības struktūrām Stambulas konvencijas īstenošanā, un diskusiju vadīs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komitejas pārstāvis Edmunds Cepurītis.

Tāpat seminārā pārrunās jautājumus par parlamenta lomu un atbildību īstenošanas uzraudzībā, tostarp sadarbību ar GREVIO – starptautisku, neatkarīgu ekspertu grupu, kas auditē valstu progresu konvencijas mērķu sasniegšanā. Uzmanības lokā būs jautājums arī par sadarbību starp parlamentiem un tām pilsoniskās sabiedrības organizācijām, kuras iestājas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Diskusijās piedalīsies arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas priekšsēdētāja Zane Skujiņa-Rubene, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, kā arī pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvji. Plānots, ka seminārā piedalīsies arī Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāja, Ukrainas delegācijas vadītāja Marija Mezenceva (Mariia Mezentseva) un virkne kompetento starptautisko organizāciju pārstāvju.

Starptautiskais seminārs “No politikas līdz rezultātiem: parlamentāriešu loma Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā” otrdien, 11.jūnijā, sāksies pulksten 9.30 Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

Eiropas Padomes Konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu stājās spēkā Latvijā šī gada 1.maijā. Tas ir starptautisks līgums, kas paredz, ka tā dalībvalstīm ir jāizstrādā saskaņota politika, lai labāk varētu aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, kā arī sievietes un vīriešus no vardarbības ģimenē. Tostarp dalībvalstīm ir jānodrošina cietušajiem vispusīga palīdzība un aizsardzība, krīzes centri, krīzes tālrunis, kas darbojas diennakti, specializētie atbalsta centri no seksuālas vardarbības cietušām personām, jāaizsargā un jāatbalsta bērni, kas ir vardarbības liecinieki.

 

Mediju ievērībai:

Mediju pārstāvjiem iespēja apmeklēt semināra atklāšanu un pirmo sesiju Saeimas nama Sarkanajā zālē.
Atklāšana pulksten 9.30, no pulksten 10.00 līdz 11.15 pirmā sesija “No Stambulas konvencijas ratifikācijas līdz īstenošanai - likumdošanas, budžeta un uzraudzības struktūras”.
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 20.jūnijā
09:00  Saeimas 2024.gada 20.jūnija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:30  Juridiskās komisijas sēde
10:30  Saeimas Prezidija sēde
12:30  Jāņu ielīgošanas pasākums
13:30  Saeimas 2024.gada 20.jūnija ārkārtas sēde
15:10  Ārlietu komisijas sēde
17:00  2024.gada 20.jūnija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta