Arī pilngadīgi jaunieši, kuri mācās ārzemēs, varēs saņemt uzturlīdzekļus no valsts

(30.05.2024.)

Lai arī pilngadīgi jaunieši, kuri mācās ārzemēs, varētu saņemt uzturlīdzekļus no valsts, ja kāds no vecākiem tos nemaksā, Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā.

Saeima pieņēma likuma izmaiņas, lai varētu piešķirt uzturlīdzekļus pilngadīgiem jauniešiem, kuru deklarētā dzīvesvieta joprojām ir Latvijā, bet izglītību iegūst ārvalstīs. Arī pilngadīgiem jauniešiem līdz 21 gada vecumam ir tiesības gan uz sociālo nodrošinājumu, gan arī uz to, lai tiktu veicināta viņu izglītības ieguve, norādījuši likumprojekta autori.

“Šobrīd, ja kāds no vecākiem nemaksā savam bērnam uzturlīdzekļus, tad pilngadību sasniegušajiem jauniešiem valsts tos nodrošina tikai tad, ja viņi mācās Latvijas skolās. Uz šo nevienlīdzību norādīja tiesībsargs, un komisijas deputāti vienbalsīgi atbalstīja, ka šī nevienlīdzība ir jānovērš,” iepriekš pauda par likumprojektu atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedriskās lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

Līdz šim, ja vecāks nemaksā savam bērnam uzturlīdzekļus, valsts tos izmaksāja līdz 18 gadiem, kā arī pēc pilngadības, ja jaunieši turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību tikai Latvijā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecumam.

Izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 20.jūnijā
09:00  Saeimas 2024.gada 20.jūnija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:30  Juridiskās komisijas sēde
10:30  Saeimas Prezidija sēde
12:30  Jāņu ielīgošanas pasākums
13:30  Saeimas 2024.gada 20.jūnija ārkārtas sēde
15:10  Ārlietu komisijas sēde
17:00  2024.gada 20.jūnija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta