Plāno reorganizēt VARAM un KEM, nodalot dabas un vides aizsardzības jomas

(30.05.2024.)

Lai reorganizētu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM), Saeima ceturtdien, 30.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā. Izmaiņas paredz VARAM citu nosaukumu, un ministrija piedāvā to mainīt uz Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju. Saeima šim likumprojektam noteica steidzamību.

“Komisijas sēdē gan aicinājām ministrijai padomāt par vārdu “administrācija”, kas jaunajā nosaukumā šķiet mulsinoši, un uz to norādīja arī deputāti,” iepriekš pauda par likumprojektu atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs, piebilstot, ka pie šīm diskusijām deputāti vēl atgriezīsies.

Izmaiņas nepieciešamas, lai nodalītu dabas un vides aizsardzības jomas. Plānots, ka KEM pārņems vides aizsardzību, savukārt VARAM paliks dabas aizsardzības joma.

Ministrijas jaunā nosaukuma izvēle ir gan simboliska, uzsverot Latviju kā modernu un digitāli orientētu valsti, gan arī praktiska, norādot uz ministrijas uzdevumu - veicināt valsts digitālo attīstību un nodrošināt efektīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem digitālajā vidē, uzsvēruši likumprojekta autori.

Pēc reorganizācijas VARAM pārziņā būs tādas jomas kā dabas aizsardzība, reģionālā attīstība, pašvaldību attīstība un pārraudzība, teritorijas attīstības plānošana, zemes un valsts pārvaldes pakalpojumu pārvaldība, informācijas sabiedrības un digitālās transformācijas attīstības plānošana, koordinācija un pārvaldība, kā arī valsts pārvaldes digitālo tehnoloģiju pārvaldība, norādījuši likumprojekta autori.

Likuma grozījumi arī paredz, ka Ministru kabinets līdz 2028.gada 1.jūlijam izstrādās un iesniegs Saeimai likumprojektus par nepieciešamajiem grozījumiem citos likumos, kas saistīti ar viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministra kompetenci un funkcijām.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 1.jūlijā. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl galaīgajā lasījumā jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 20.jūnijā
09:00  Saeimas 2024.gada 20.jūnija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:30  Juridiskās komisijas sēde
10:30  Saeimas Prezidija sēde
12:30  Jāņu ielīgošanas pasākums
13:30  Saeimas 2024.gada 20.jūnija ārkārtas sēde
15:10  Ārlietu komisijas sēde
17:00  2024.gada 20.jūnija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta