Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs procentu maksājumus

(30.05.2024.)

Arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs kredītu kopējo procentu maksājumus 30 procentu apmērā, paredz Saeimā ceturtdien, 30.maijā, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai apstākļos, kad procentu likmju kāpuma rezultātā krasi pieauguši mājsaimniecību kredītu maksājumi, atbalstītu arī tos hipotekārā kredīta ņēmējus, kuri kredītu ņēmuši kredītiestādē, kas patlaban atrodas likvidācijas procesā.

Grozījumu autori likumprojekta anotācijā norādījuši, ka patlaban lielu daļu no likvidējamās ABLV bankas klientiem ir pārņēmusi Citadeles banka, taču daļa joprojām atrodas ABLV bankas bilancē. Šie klienti turpina maksāt paaugstinātos EURIBOR procentus par hipotekārajiem kredītiem un nevar pretendēt uz kompensāciju par kredīta procentu maksājumiem.

Saeima pagājušā gada decembrī pieņēma likuma grozījumus, kas noteic kompensāciju banku klientiem par hipotekāro kredītu procentu maksājumiem, kā arī hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, lai varētu nodrošināt kompensāciju izmaksu.

Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 20.jūnijā
09:00  Saeimas 2024.gada 20.jūnija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:30  Juridiskās komisijas sēde
10:30  Saeimas Prezidija sēde
12:30  Jāņu ielīgošanas pasākums
13:30  Saeimas 2024.gada 20.jūnija ārkārtas sēde
15:10  Ārlietu komisijas sēde
17:00  2024.gada 20.jūnija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta