NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji Rīgā atzīmē Baltijas ceļa 35.gadadienu

(23.08.2024.)
Galerija

“Ziemeļu un Baltijas valstu parlamentu spīkeri Brīvības pieminekļa Goda telpā, kur nozīmīgos pasākumos pulcējam īpašus viesus, lai paustu vislielāko cieņu, šodien aizpildīja svētku kartīti un īpašā Baltijas ceļa 35.gadadienai veltītā aploksnē to kā sveicienu par kopābūšanu Baltijas ceļā nosūtīja saviem parlamentiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa piektdien, 23.augustā, Latvijas Pasta izdotās jaunās aploksnes prezentācijas pasākumā. 

Baltijas ceļa 35.gadadienā, atzīmējot šīs nevardarbīgās pretošanās akcijas nozīmīgumu, Latvijas Pasts izdevis īpašu aploksni un pirmās dienas zīmogu. Aploksnes un zīmoga noformējumā izmantotas fotogrāfijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālajiem arhīviem. Svētku aploksnes zīmogošanas pasākumā piedalījās arī Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Andris Puriņš un Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels. 

Baltijas ceļa 35.gadadienas nedēļā Latvijā pulcējas Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāji, lai ikgadējā sanāksmē pārrunātu šībrīža ārpolitikas un drošības prioritātes, informatīvās telpas drošību un sabiedrības noturību, kā arī valstu sadarbības stiprināšanas nākamos soļus. 

Vakar parlamentu priekšsēdētāji pulcējās Cēsīs, savukārt šodien par godu Baltijas ceļa 35.gadadienai piedalījās svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Pasākumā piedalījās arī Atmodas laika līderi,  Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, bijušie Valsts prezidenti un parlamenta priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi un citi. 

Atzīmējot Baltijas ceļa gadadienu, ikvienam šodien bija iespēja īpašo svētku kartīti no Brīvības laukuma Rīgā nosūtīt uz jebkuru vietu Latvijā. Tāpat Brīvības laukumā atrodas vides objekts “Pievienojies Baltijas ceļam!”, kurā ikviens ir aicināts simboliski iestāties par brīvību un demokrātiskām vērtībām. Vides objekts būs pieejams līdz 10.septembrim. 

Baltijas ceļš norisinājās 1989.gada 23.augustā, un tā ir viena no visu laiku vērienīgākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām. Tas bija nozīmīgs solis uz triju Baltijas valstu – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas – neatkarības atjaunošanu. 

Fotogrāfijas no svinīgajiem pasākumiem: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319716295/with/53941954784
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības  
 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 1.septembrī