Daiga Mieriņa NB8 spīkeriem Cēsīs: svarīgi turpināt sankcijas pret Krieviju un atbalstīt Ukrainu līdz tās uzvarai

(22.08.2024.)
Galerija

Mūsu reģiona drošībai svarīgi turpināt sankciju spiedienu pret Krieviju, novērst to apiešanu un atbalstīt Ukrainu līdz tās pilnīgai uzvarai, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 22.augustā, Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē Cēsīs. NB8 spīkeri šodien sprieda par cīņu ar Krievijas agresiju, tostarp pievēršoties sankciju politikai, cīņai ar hibrīduzbrukumiem, kā arī parlamentu lomai atbalstā Ukrainai. Šī ir pirmā NB8 spīkeru tikšanās, kad visi esam NATO saimē, norādīja D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Baltijas un Ziemeļvalstu reģionālā sadarbība ir kritiski svarīga, lai iegrožotu agresoru un strādātu pie Krievijas spēju ierobežošanas, īpaši vēršoties pret tās ienākumiem,  militāri rūpniecisko kapacitāti un dezinformāciju.

“Krievija visādi mēģinās apiet sankcijas. 14.sankciju pakotne ir pieņemta, iekļauti arī aizliegumi, tostarp mangāna rūda, ko ierosināja Latvija. Svarīgi par sankciju īstenošanu runāt arī ar pašiem uzņēmumiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Norādot uz sankciju apiešanu caur citiem Krievijas kanāliem un īpaši “ēnu flotes” kuģiem un to novēršanu, D.Mieriņa akcentēja, ka 14.sankciju pakotne ir labs sākums un spiediens, kas jāturpina. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka pieņemts paaugstināts tarifs Krievijas graudu importam, padarot tos mazāk konkurētspējīgus Eiropā, bet tas vēl nav viss un varam darīt vairāk, lai ierobežotu šo pārtikas preču importu. “Mums Latvijā notiek diskusijas, ka neko vairāk neizmantojam savos iepirkumos no Krievijas precēm. Tas ir arī morāli ētiskas dabas jautājums,” sacīja D.Mieriņa.

Runājot par tehnoloģiju, it īpaši mākslīgā intelekta izmantošanu drošības jautājumos, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja labos piemērus, ko veiksmīgi izmanto Ukraina karā pret Krieviju.

Baltijas ceļa 35.gadadienas nedēļā no 21. līdz 23.augustam Latvijā pulcējas NB8 parlamentu priekšsēdētāji, lai ikgadējā sanāksmē pārrunātu šī brīža ārpolitikas un drošības prioritātes, informatīvās telpas drošību un sabiedrības noturību, kā arī valstu sadarbības stiprināšanas nākamos soļus.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksme notiek reizi gadā kādā no reģiona valstīm.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319708783/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas  

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 1.septembrī