Vēlētāji būs jāinformē, ja priekšvēlēšanu aģitācijā izmantots mākslīgais intelekts

(12.09.2024.)

Priekšvēlēšanu aģitācijā būs jānorāda, ja tās tapšanā izmantots mākslīgais intelekts, paredz Saeimā ceturtdien, 3.septembrī, otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā. 

Ja priekšvēlēšanu aģitācijā vai aģitācijas materiālā tiks izmantots mākslīgā intelekta sistēmas radīts personas atveidojums vai realitātei neatbilstošs notikums – attēls, audio vai video saturs –, tad tas būs skaidri un nepārprotami jānorāda. Šādu prasību plānots attiecināt uz apmaksāto priekšvēlēšanu aģitāciju, paredz grozījumi. 

Likumprojekts paredz aizliegt automatizētu sistēmu lietošanu, lai priekšvēlēšanu aģitāciju veiktu caur sociālo mediju viltus kontiem. 

Gadījumus, kad mākslīgā intelekta izmantošana aģitācijas materiālā nebūs norādīta, vērtēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un, ņemot vērā arī jomas ekspertu un lietpratēju atzinumus, šādu aģitāciju varēs aizliegt. 

Likuma grozījumus rosinājis Valsts prezidents, ņemot vērā iespēju mākslīgā intelekta sistēmas izmantot vēlēšanu procesu ietekmēšanai, manipulācijai ar vēlētāju viedokļiem un dezinformācijas izplatīšanai. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimā jāskata vēl trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 13.septembrī
09:00  Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēde
09:00  Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēde