Z.Kalniņa-Lukaševica: gaidāmās Moldovas prezidenta vēlēšanas būs pārbaudījums Moldovas sabiedrības noturībai

(12.09.2024.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Monitoringa komitejas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica Parīzē vadīja komitejas sēdi. Monitoringa komitejā tās dalībnieki pārrunāja jautājumus saistībā ar demokrātisko procesu norisi Moldovā, kā arī citviet, tostarp Ungārijā, Gruzijā un Turcijā.

Monitoringa komiteja tās sēdē pieņēma lēmumu publiskot Z.Kalniņas-Lukaševicas un Šveices deputāta Pjēra Alēna Fridē (Pierre-Alain Fridez) ziņojumu par situāciju Moldovā, gatavojoties šī gada 20.oktobrī gaigāmajām prezidenta vēlēšanām. Ziņojums pilnā apjomā būs pieejams asamblejas mājaslapā.

“Ir redzami Krievijas centieni ietekmēt rezultātus gaidāmajās Moldovas prezidenta vēlēšanās, kā arī nākamā gada parlamemta vēlēšanās. Īpaši izceļama ir Krievijas naudas ievešana valstī ar mērķi to izmantot vēlētāju uzpirkšanai. Tiek lēsts, ka tikai šī gada pirmajā pusē Krievijas Federācija ir iepludinājusi 50 miljonus eiro, lai ietekmētu Moldovas iekšpolitiskos procesus. Krievija dara visu iespējamo, lai nepieļautu Moldovas eirointegrāciju,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

Krievija izmanto gan klasiskās iejaukšanās metodes – balsu uzpirkšanu, korupciju, ietekmes aģentu aktivizāciju –, gan manipulāciju ar informāciju un dezinformācijas izplatīšanu. Nākamajā mēnesī gaidāmās vēlēšanas būs pārbaudījums Moldovas sabiedrības noturībai pret Krievijas iejaukšanās mēģinājumiem, pauž Z.Kalniņa-Lukaševica. Vienlaikus šie procesi ir brīdinājums un pamudinājums arī citām Eiropas Padomes dalībvalstīm stiprināt spēju stāties pretī ļaunprātīgiem iejaukšanās mēģinājumiem to iekšpolitiskajos procesos.

Zanda Kalniņa-Lukaševica kopā ar asamblejas īpaši izveidotu delegāciju drīzumā atkārtoti apmeklēs Moldovu, vērtējot situāciju pirms 20.oktobra vēlēšanām. Atzinums par demokrātisko procesu noturību ir viena no asamblejas un tās Monitoringa komitejas pamatfunkcijām.

Z.Kalniņa-Lukaševica šī gada martā uz diviem gadiem tika ievēlēta par Monitoringa komitejas prezidenti, kļūstot par pirmo latvieti, kam uzticēta komitejas vadība. Komiteja ir atbildīga par to, lai novērtētu to saistību izpildi, ko dalībvalstis un to iestādes uzņēmušās saskaņā ar Eiropas Padomes Statūtiem, Eiropas Cilvēktiesību konvenciju un citām organizācijā noslēgtajām konvencijām, kuru puses tās ir.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 13.septembrī
09:00  Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēde
09:00  Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēde