Saeima galīgajā lasījumā lems par pienākumu Baltkrievijā reģistrētos auto pārreģistrēt Latvijā vai izvest no valsts

(11.09.2024.)

Saeima ceturtdien, 12.septembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā skatīs par steidzamiem atzītos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz pienākumu Baltkrievijā reģistrētu transportlīdzekli izvest no valsts vai pārreģistrēt izmantošanai ceļu satiksmē Latvijā. Izmaiņas nepieciešamas, lai nodrošinātu Eiropas Savienības noteikto sankciju izpildi.

Tāpat galīgajā lasījumā parlaments rīt lems par grozījumiem, kas paredz noteikt, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvi stratēģisko rezervju uzglabāšanai varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs likumprojektu, ar kuru iecerēts noteikt, ka vēlētāji būs jāinformē, ja priekšvēlēšanu aģitācijā izmantots mākslīgais intelekts.

Konceptuāli plānots skatīt grozījumus, kas paredz ātrāk uzsākt atsevišķu aizsardzības objektu ekspluatāciju. Tāpat plānots skatīt grozījumus, ar kuriem iecerēts noteiktu kārtību, kādā uzņēmumu valdes locekļi varētu izmantot tiesības uz atvaļinājumiem, kas saistīti ar bērnu aprūpi. Deputāti pirmajā lasījumā lems arī par likuma izmaiņām, kas cita starpā paredz noteikt, ka īsākais invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas periods ir viens gads līdz šim noteikto sešu mēnešu vietā, kā arī grozījumiem, ar kuriem iecerēts uzlabot izpletņlēcēju un paraplānu apakšnozares pārvaldību.

Saeimai būs jālemj arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir Izglītības likuma grozījumi, kas paredz Latvijā neatzīt izglītības dokumentus, kuri iegūti Krievijā pēc 2022.gada 24.februāra, kad Krievija uzsāka karadarbību Ukrainā.

Prezidija apstiprinātajā Saeimas 12.septembra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 23 jautājumi.

Sēdes darba kārtībā iesniegtas arī vairākas izmaiņas. Tostarp Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūgusi Saeimas sēdes darba kārtību papildināt, iekļaujot grozījumus Izglītības likumā un skatīt tos pirmajā lasījumā. Grozījumi paredz tiesības izglītības iestāžu dibinātājiem noteikt kompensācijas pedagogiem par transporta un dzīvojamās telpas īres izdevumiem. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgusi sēdē iekļaut likumprojektu paketi, kas paredz Valsts ieņēmumu dienesta darbības reorganizāciju.

Pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 13.septembrī
09:00  Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēde
09:00  Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēde