Budžeta komisija: bankomātos nedrīkstēs izmantot krievu valodu

(11.09.2024.)

Latvijas komercbanku bankomātos vairs nebūs pieejama krievu valoda, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 11.septembrī, galīgajā lasījumā atbalstītais priekšlikums grozījumiem Kredītiestāžu likumā. 

Paredzēts, ka klienta saskarne bankomātā būs jānodrošina latviešu valodā, savukārt papildus tie drīkstēs būt iestatīti arī Eiropas Savienības un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu vai kandidātvalstu oficiālajās valodās. Līdz ar to bankomāti vairs nebūs krievu valodā. 

Lai kredītiestādes varētu ieviest jauno nosacījumu, kas prasa bankomātu pārprogrammēšanu, plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā 2025.gada 30.janvārī. 

Galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Kredītiestāžu likumā noteic skaidras naudas pieejamību, tostarp iespēju to izņemt bankomātos, visā Latvijas teritorijā, ņemot vērā, ka Latvijā pēdējos gados ir ievērojami samazinājies kredītiestāžu sniegto klātienes pakalpojumu klāsts un pieejamība. 

Ar grozījumiem paredzēts uzdot Latvijas Bankai noteikt prasības kredītiestādēm par bankomātu ģeogrāfisko izvietojumu, skaitu, minimālo darbības laiku, kā arī bez maksas izņemamās skaidrās naudas izmaksas limitus. 

Grozījumi trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 13.septembrī
09:00  Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēde
09:00  Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēde