Saeimas nama atjaunošanas metu konkursā uzvar SIA "DR arhitekti" un AS "Palast Architekts" kopdarbs

(30.08.2024.)
Galerija

Piektdien, 30.augustā, svinīgā pasākumā parlamentā izziņoti rezultāti Saeimas nama atjaunošanas metu konkursā, kurā uzvaras laurus ar savu kopdarbu plūca SIA "DR arhitekti" un AS "Palast Architekts".

Otro vietu ieguva SIA "Studio Gertners". Konkursā pasniegtas arī četras veicināšanas balvas, kas piešķirtas SIA "LDU" un Rihardam Bebram, Agnesei Bebrei; SIA "Citrus Solutions"; SIA "Nams"; SIA "Sudraba arhitektūra”.

Metu konkursā Saeimas nama atjaunošanai piedalījās seši pretendenti. Iesniegtos risinājumus vērtēja žūrija arhitekta, Latvijas Nacionālās bibliotēkas padomnieka arhitektūras un kultūrpolitikas jautājumos Jāņa Dripes vadībā.

Lai nodrošinātu anonimitāti un neatkarību, tehniskās komisijas un žūrijas komisijas locekļiem līdz pat vērtēšanas procesa beigām un rezultātu paziņošanai nebija iespējams identificēt darbu autorus.

Metu konkurss ir pirmais solis ceļā uz pārmaiņām, kas tuvākajos gados sagaida Latvijas parlamenta galveno ēku. Tuvāko gadu laikā jāveic projektēšanas darbi, lai uzsāktu ēkas atjaunošanu. Saeimas nams uz atjaunošanas laiku ir nodots VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, kam ir nepieciešamā profesionālā pieredze šāda mēroga būvniecības projektu īstenošanā. 

Saeimas nams ir ne tikai parlamentāriešu darba vieta, bet arī nozīmīgs valsts kultūras piemineklis, kura vērtības rūpīgi saglabājamas un nododamas nākamajām paaudzēm. Ēkas interjers, piemēram, dekoratīvie ģipša veidojumi pie telpu griestiem un sienām, polihromie krāsojumi, vēsturiskās lustras ir kultūrvēsturiskas vērtības. Taču šobrīd nams ir tehniski sliktā stāvoklī un daļu tā telpu ekspluatēt aizliegts.

Arhitektu izstrādātās Saeimas nama atjaunošanas vīzijas būs publiski pieejamas apskatei Rīgas pils Kastelas daļā no 10. līdz 26. septembrim darba dienās no plkst. 10.00-16.00.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319909687
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 1.septembrī