Daiga Mieriņa barikāžu laika žurnālistiem: dzimtenes mīlestība ir spēcīgāka par bailēm

(20.01.2024.)

“Dzimtenes mīlestība un jūsu ticība brīvībai un neatkarīgai Latvijai bija un, nešaubos, joprojām ir spēcīgāka par cilvēcīgām bailēm,” sestdien, 20.janvārī, uzrunājot 1991.gada barikāžu laika žurnālistus, pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Pirms 33 gadiem nevienā brīdī mums neradās šaubas par to, ko dzirdējām radio un redzējām televīzijā, sacīja D.Mieriņa un pateicās visiem, kuri spēj stāvēt taisnu muguru, bija un ir patiesības nesēji. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka žurnālistu neapturamā drosme Latviju ir izveidojusi par valsti, kādu mēs pazīstam šodien, un, pateicoties viņiem, šodien ir iespēja ielūkoties tā laika notikumos.

“Mēs varam redzēt, cik liela nozīme ir žurnālistu darbam, īpaši ņemot vērā to lielo dezinformācijas līmeni, ko rada Krievija. Jūs esat Latvijas patiesības barikāde, kas stāv pretī Krievijas meliem,” uzsvēra D.Mieriņa, salīdzinot 1991.gada notikumus Latvijā ar patlaban notiekošo Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka žurnālisti riskē ar savu dzīvību, lai nodrošinātu informāciju sabiedrībai, un tas ir demokrātijas stūrakmens.

Novērtējot tā laika parlamenta deputātu stingro nostāju valstij izšķirošajos brīžos, D.Mieriņa aicināja to noturēt un saglabāt arī šodien un godināt vēsturi.

Pieminot 33 gadadienu barikādēm, kuras apvienoja tautu nevardarbīgā pretošanās kustībā par brīvu un neatkarīgu Latviju, Saeimas namā pulcējās tolaik radio, televīzijā un drukātajā presē strādājošie, kino ļaudis, Augstākās padomes Preses centra darbinieki, kā arī bijušie Augstākās padomes deputāti. Tāpat pasākumā piedalījās Saeimas Prezidija locekļi.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja arī Atmodas laika līderis Dainis Īvāns un Augstākās padomes Tautas frontes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs. Klātesošajiem bija iespēja vērot Latvijas Radio korespondentes Kuldīgā 1991.gada barikāžu laikā Silvas Bendrātes atmiņu videostāstu.

Svinīgs pasākums barikāžu laika žurnālistiem ir parlamenta tradīcija, kas iedibināta 8.Saeimas laikā. Tajā pulcējas žurnālisti, kuri barikāžu laikā atspoguļoja tautas nevardarbīgo pretošanos, informējot par vēsturiskajiem janvāra notikumiem cilvēkus gan Latvijā, gan ārzemēs.

 

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314201037
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī