Starptautiskā konferencē Saeimā spriedīs par valdību un organizāciju partnerību demokrātijai, attīstībai un mieram

(08.09.2023.)

Otrdien, 12.septembrī, parlamentā norisināsies starptautiska konference “Partnerības demokrātijai, attīstībai un mieram”. Tajā plānots spriest par to, kā mainās partnerattiecības starp valdībām, daudzpusējās sadarbības institūcijām un pilsoniskās sabiedrības organizācijām un kāda ir vietējā līmeņa pilsoniskās aktivitātes loma un ietekme reģionālā un globālā līmenī.

Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns un biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Kristīne Zonberga.

Konference tiks organizēta paneļdiskusijās. Pirmā no tām būs veltīta reģionālās drošības problēmu ietekmei uz demokrātijas ilgtspēju, un to moderēs biedrības “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare. Paredzēts, ka paneļdiskusijas sākumā tiks pārrunāti izaicinājumi demokrātijas ilgtspējai Eiropas Savienības reģionā. Tāpat tajā tiks apspriesti minimālie standarti attiecībā uz tiesiskuma un pilsoniskās telpas nodrošināšanu.

Otrajā paneļdiskusijā klātesošie spriedīs par vietējā un nacionālā līmeņa pilsoniskās sabiedrības organizāciju lomas stiprināšanu daudzpusējās sadarbības institūcijās. Paneļdiskusiju moderēs biedrības “Eiropas Kustība Latvijā” prezidents Andris Gobiņš, un tajā piedalīsies arī Saeimas priekšsēdētāja biedre un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Paneļdiskusijā tiks pārrunāta veiksmīga nacionāla un vietēja līmeņa organizāciju pārstāvība reģionālā un globālā līmenī. Plānots, ka tajā tiks izstrādāti priekšlikumi partnerības uzlabošanai Eiropas Padomē.

Savukārt trešā paneļdiskusija būs veltīta sociālajai noturībai kā instrumentam iekļaujošām, drošām un ilgtspējīgām vietējām kopienām. To moderēs biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” valdes locekle un projektu koordinatore Linda Jākobsone-Gavala. Paneļdiskusijā tiks pārrunātas vairākas veiksmīgas pilsoniskās sabiedrības līmeņa, valsts līmeņa un starpvalstu līmeņa noturības veidošanas iniciatīvas, tostarp piemēri no Ukrainas.

Piedalīties konferencē, lai mācītos no citu pieredzes un dalītos savā pieredzē, aicināti politiķi, ierēdņi, akadēmiķi, pilsoniskās sabiedrības organizācijas un pilsoniskie aktīvisti.

Konferenci organizē Saeima sadarbībā ar biedrību “Latvijas Pilsoniskā alianse”, biedrību “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” (LAPAS) un Latvijas Republikas Valsts kanceleju Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros.

Konference 12.septembrī notiks Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8. Tā sākies pulksten 9.30, un ikviens konferencei varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Programma

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde