Saeima lemj pagarināt Latvijas karavīru dalību NATO misijā Kosovā

(07.09.2023.)

Saeima ceturtdien, 7.septembrī, lēma pagarināt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību NATO starptautiskajā operācijā Kosovā līdz 2025.gada 31.decembrim. 

NATO starptautiskā operācija Kosovā tika uzsākta 1999.gadā pēc ilgstoša starpetniska konflikta un vardarbības Balkānu reģionā. Lai gan kopumā politiskā, ekonomiskā, etniskā un drošības situācija Kosovā šobrīd, salīdzinot ar 1999.gadu, ir būtiski uzlabojusies, tā tomēr raksturojama kā nestabila un trausla, turklāt to pastiprina nopietnais politiskais saspīlējums ar Serbiju. Tas apgrūtina Kosovas integrāciju Eiropas Savienībā un citās starptautiskās organizācijās, teikts lēmumprojekta anotācijā. 

Lai veicinātu Eiropas Savienības iekšējo, ārējo drošību, kā arī tās jēgpilnu paplašināšanos un integrāciju, ir svarīgi turpināt Latvijas dalību starptautiskajā operācijā, pausts lēmumprojekta anotācijā. 

Patlaban NATO starptautiskajā operācijā Kosovā dien karavīri no 20 NATO dalībvalstīm un septiņām tās partnervalstīm. Šobrīd Latvija piedalās Amerikas Savienoto Valstu vadītajā daudznacionālajā bataljonā vienas vieglās kājnieku rotas sastāvā. Galvenie Latvijas kontingenta uzdevumi ir patrulēšana, savu spēku aizsardzība un kaujas spēju uzturēšana (pašapmācība), un ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu pildīšana.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde