Saeimas ziņas

Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: ir jāpārtrauc jebkāds Krievijas fosilā kurināmā imports uz Eiropu
Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā, Francijā, asamblejas rudens sesijā debatēs par rezolūciju “Pret Ukrainu izvērstā Krievijas Federācijas agresijas kara rezultātā pazudušās personas, aizturētie karagūstekņi un ieslodzītie civiliedzīvotāji”, uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāpanāk sagūstīto ukraiņu atgriešanās dzimtenē.
Andris Kulbergs: nemitīgās tehnisko prasību izmaiņas, izmaksu uzskaites un kontroles trūkums – būtiski klupšanas akmeņi “Rail Baltica” projektā
“Būtiskākais, kā dēļ par četriem gadiem esam iekavējuši projektēšanas fāzi, ir nekontrolētas tehnisko prasību izmaiņas, ar tām saistīto izmaksu uzskaites un ietekmes uz projektu novērtējuma trūkums,” pēc komisijas sēdes uzsvēra parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta īstenošanu vadītājs Andris Kulbergs, norādot, ka šobrīd tas tiek novērsts.
Paplašinās iespējas vērsties pret nedisciplinētiem pasažieriem aviosatiksmē, konceptuāli lemj Saeima
Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.
Latvija kļūs par Starptautiskās enerģētikas aģentūras dalībvalsti
Lai stiprinātu Latvijas energoapgādes drošību un veicinātu efektīvāku pāreju uz tīru enerģiju, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, pieņēma par steidzamu atzīto likumprojektu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā. 
Lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu efektīvu nacionālo un starptautisko sankciju ieviešanu un īstenošanu, tostarp cīņā pret terorismu un tā finansēšanu, Saeimas Ārlietu komisija ceturtdien, 3.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā.
Plāno veidot Tieslietu akadēmiju
Lai veicinātu efektīvu un profesionālu tiesu varas īstenošanu, nodrošinot ilgtspējīgu tālākizglītības sistēmu tieslietu jomā, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli kā steidzamu atbalstīja jauna likuma projektu. Ar to iecerēts izveidot Tieslietu akadēmiju, un plānots, ka tā darbu uzsāks jau nākamā gada 1.janvārī. 
Veidos Latvijas invazīvo sugu sarakstu; valdībai jāizstrādā invazīvo sugu apkarošanas pasākumi
Lai pašvaldības varētu savā teritorijā īstenot efektīvākus invazīvo sugu, tostarp Spānijas kailgliemeža un latvāņa, apkarošanas pasākumus, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā. Citastarp tie paredz izveidot Latvijas invazīvo sugu sarakstu un noteic Ministru kabinetam izstrādāt šo sugu izplatības ierobežošanas pasākumus. 
Deputāti uzklausa atbildīgo institūciju ieceri Ukrainas bērniem nākamajā gadā mācīties Latvijas skolās klātienē
Ukraiņu bērniem ir jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču nepieciešams plašāk diskutēt par veidiem, kā tas notiks. Katrai Ukrainas ģimenei ir sava pieredze šajos grūtajos kara apstākļos un apsvērumi par sava bērna izglītības izvēli, tāpēc būtu nepieciešams vecākiem ļaut izvēlēties mācīšanās iespējas. To trešdien, 2.oktobrī, uzsvēra Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas, Izglītības, kultūras un zinātnes un Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisiju deputāti. 
Leila Rasima: steidzami jārod līdzekļi bērnu pasargāšanai un ārstēšanai  no atkarībām
Bērni ir mūsu iekšējās drošības jautājums, un nevar būt tā, ka nespējam rast līdzekļus bērnu pasargāšanai un ārstēšanai no atkarībām, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima. Deputāti trešdien, 2.oktobrī, sprieda par iespējamajiem risinājumiem rīcībai ar apreibinošu vielu ietekmē esošajiem nepilngadīgajiem.
Saeima galīgajā lasījumā lems par invazīvo sugu saraksta izveidi
Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Sugu un biotopu aizsardzības likumā, kas paredz izveidot Latvijas invazīvo sugu sarakstu un noteic uzdevumu Ministru kabinetam izstrādāt šo sugu izplatības ierobežošanas pasākumus. 
Svētdien, 6.oktobrī