Latvijas un Polijas deputāti uzsver sadarbības prioritātes - drošību un aizsardzību

(30.05.2023.)
Galerija

“Latvija un Polija ir līdzīgi domājošas valstis un stratēģiski partneri drošības un aizsardzības spēju stiprināšanai reģionā,” otrdien, 30.maijā, tiekoties ar Polijas Republikas Sejma Ārlietu komisijas deputātiem, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, uzsverot ģeopolitiskās situācijas kontekstā nozīmīgākās sadarbības jomas.

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti šodien parlamentā tikās ar Polijas Republikas Sejma Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Radoslavu Fogelu (Radosław Fogiel) un deputātu delegāciju, lai pārrunātu sadarbības aktualitātes. Sarunā piedalījās arī Polijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Monika Mihališina (Monika Michaliszyn).

“Mēs esam cieši sabiedrotie, kas ar kopīgu redzējumu un pārliecību aizstāv tās vērtības un principus, kas ir gan mūsu valstu, gan visas Eiropas un pasaules demokrātiju pamatā. Tas nozīmē, ka mūs arī vieno skaidra pārliecība par to, ka mums jāturpina Ukrainai sniegt visa iespējamā militārā, diplomātiskā un humanitārā palīdzība, kas tai nepieciešama, lai panāktu stratēģisku Krievijas sakāvi,” pauda R.Kols.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja Polijas ieguldījumu aizsardzības spēju stiprināšanā NATO Austrumu flangā. Puses akcentēja Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas – un Polijas sadarbības formāta nozīmi, kā arī bija vienisprātis par labām Latvijas un Polijas sadarbības perspektīvām militārajā jomā, tai skaitā militārās tehnikas iepirkumos. Polijas parlamentārieši pauda pateicību par sniegto atbalstu Ukrainai.

Latvijas un Polijas Ārlietu komisiju deputāti bija vienisprātis arī par kopīgās infrastruktūras projekta “Rail Baltica” nozīmīgumu gan loģistikas un transporta savienojamības ziņā, gan reģiona drošības stiprināšanā.

Parlamentārieši uzsvēra arī nepieciešamību turpināt attīstīt atjaunīgās enerģijas infrastruktūru un starpsavienojumus enerģētiskās drošības un neatkarības nodrošināšanai. 

Tāpat deputāti aktualizēja valstu sadarbību izglītībā, tostarp skolu reformu un situāciju ar poļu skolām Latvijā. “Latvija ir valsts, kas paļaujas uz noteikumos balstītu starptautisko kārtību un respektē visas divpusējās saistības, kuras ir uzņēmusies,” sacīja R.Kols, paužot apņēmību kopīgi rast risinājumu poļu skolu uzturēšanai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308671501
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt