Edvards Smiltēns Rīgikogu spīkeram: Baltijai jākļūst par vienotu digitālo telpu

(03.05.2023.)
VideoGalerija

“Nākamais būtiskais solis Baltijas valstu ekonomiskajā sadarbībā ir digitālo robežu nojaukšana, lai vienas valsts sniegtie pakalpojumi būtu brīvi pieejami kaimiņvalstī. Mēs esam ceļā uz to, lai Latvijā izsniegta e-recepte darbotos arī Igaunijā, un šis ir tikai viens no piemēriem, kā uzlabot Baltijas valstu digitālo savienojamību,” akcentēja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trešdien, 3.maijā, tiekoties ar jaunievēlēto Igaunijas parlamenta Rīgikogu priekšsēdētāju Lauri Husaru (Lauri Hussar).

Spīkeri pauda nepieciešamību strādāt arī pie transporta mobilitātes projektiem. “Nav pieņemami, ka pirms 100 gadiem vilciens no Rīgas līdz Tallinai brauca piecas stundas, bet mūsdienās tam nepieciešamas jau desmit,” pauda E.Smiltēns. Latvija un Igaunija strādā pie dzelzceļa savienojuma starp Rīgu un Tartu, un tāpat jāveicina iespējami drīza “Rail Baltica” projekta īstenošana, ņemot vērā gan ekonomiskos ieguvumus, gan drošības aspektus, jo šis visam reģionam ir ne vien nozīmīgs transporta, bet arī militārās mobilitātes projekts.

Runājot par drošības situāciju, sarunas dalībnieki uzsvēra, ka uz Krievijas agresiju nepieciešama spēcīga, vienota atbilde un agresors ir jāsauc pie atbildības. Latvija un Igaunija ir pārliecinātas, ka ir jāpalīdz Ukrainai no okupācijas karaspēka atbrīvot visu savu teritoriju. Tādēļ esam starp valstīm, kuras sniedz proporcionāli lielāko militāro atbalstu Ukrainai. Vienots skatījums mums ir arī par Baltijas reģiona drošības stiprināšanu, kā arī nepieciešamību pašiem strauji audzēt savas militārās spējas, atzina Saeimas priekšsēdētājs, uzsverot, ka esam uzticami sadarbības partneri arī starptautiskajās organizācijās.

E.Smiltēns akcentēja, ka nepieciešams turpināt savstarpējo koordināciju, tuvojoties NATO samitam Viļņā. Baltijas valstu un Polijas parlamenti plāno pieņemt deklarācijas, paužot spēcīgu atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai. Mēs esam vienoti atbalstā Ukrainas uzņemšanai NATO un Eiropas Savienībā, akcentēja E.Smiltēns.

Latvija un Igaunija ir labi kaimiņi un tuvākie sabiedrotie, un mums ir skaidra izpratne par to, ka mēs sacenšamies nevis viens pret otru, bet gan par kopējiem ieguvumiem. Mūsu sadarbība ne vien aizsardzībā, bet arī daudzos citos sektoros ir kritiski svarīga drošībai un izaugsmei, akcentēja E.Smiltēns.

Ar Igaunijas parlamenta spīkeru tikās arī Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Igaunijas parlamentu vadītājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. Kopā ar L.Husaru Saeimā viesojās Rīgikogu deputāti Pēteris Tali (Peeter Tali) un Estere Karuse (Ester Karuse).

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307989049
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde