Parlaments līdz 31.martam aicina jauniešus kandidēt 10.Jauniešu Saeimā

(13.03.2023.)

Parlaments aicina jauniešus vecumā no 15 līdz 20 gadiem vēl līdz 31.martam pieteikt savas idejas un kandidēt Jauniešu Saeimā. Tā norisināsies jau desmito reizi, un šogad projekta vadmotīvs ir “Latvija izvēlas demokrātiju”. Jaunieši rosināti iesniegt savas idejas par kādu no četrām tēmām – demokrātiju, brīvību, neatkarību vai izglītību. 10.Jauniešu Saeima parlamentā sanāks 21.aprīlī.

“Ir svarīgi, lai jauni cilvēki saprastu, kā darbojas likumdošanas process, kādas prasmes un zināšanas nepieciešamas, lai godam varētu pildīt tautas priekšstāvja pienākumus. Realizētas idejas ir dubultvērtīgas. Tāpēc aicinu nākt ar ierosinājumiem, kā darīt lietas labāk. Savā pilsētā, novadā, kopienā, visā Latvijā. Novēlu panākt jūsu ideju īstenošanu gan Jauniešu Saeimā, gan nākotnē arī Latvijas parlamentā!” aicinot jauniešus kandidēt, novēl Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Lai kļūtu par projekta dalībnieku, jaunieši aicināti līdz 31.martam pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā – www.jauniesusaeima.lv. Piedaloties vēlēšanās, katram jaunietim jākandidē atsevišķi un kā sava vēlēšanu programma jāpiedāvā kāda sev svarīga ideja. Tāpat kā Saeimas vēlēšanās, arī Jauniešu Saeimas vēlēšanu laikā kandidāti sacenšas par vēlētāju atbalstu. Balsošana par idejām jau ir sākusies un ilgs līdz 31.martam.

10.Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits, 21.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai klātienē iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par jauniešu līdzdalību. Plānots, ka Jauniešu Saeimas sēdi vadīs Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, bet darbu komisijās – projektā iesaistīto komisiju priekšsēdētāji: Raimonds Bergmanis, Rihards Kols, Andris Sprūds un Agita Zariņa-Stūre.

Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. 10.Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja strādāt kādā no četrām komisijām: Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēšanas komisijā, Ārlietu komisijā, Eiropas lietu komisijā vai Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

 

Papildu informācija par projektu: www.jauniesusaeima.lv

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā