Tautsaimniecības komisija trešajā lasījumā atbalsta atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru izveidi

(07.03.2023.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 7.martā, galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz noteikt atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru izveidošanas kārtību un funkcijas.

Pašreiz Latvijas teritorija ir sadalīta desmit atkritumu apsaimniekošanas reģionos. Ar grozījumiem plānots īstenot institucionālu reformu, pārejot uz pieciem atkritumu apsaimniekošanas reģioniem, un mainīt atkritumu apsaimniekošanas pārraudzības sistēmu, katrā reģionā izveidojot vienu vai vairākus atkritumu apsaimniekošanas reģionālos centrus.

Atkritumu apsaimniekošanas reģionālie centri būs publiskas personas publiski privāta vai privāta kapitālsabiedrība, kas veiks attiecīgā atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldību deleģētos pārvaldes uzdevumus, īstenojot atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā, kā arī atkritumu apsaimniekošanas reģionālajā plānā noteiktos atkritumu apsaimniekošanas mērķus.

Plānotās izmaiņas paredz arī uzlabot atkritumu apsaimniekošanas darbību kontroli, precizējot prasības finanšu nodrošinājuma piemērošanai atkritumu apsaimniekošanas darbībām un sadzīves atkritumu sadedzināšanai. Tāpat plānots noteikt prasības komercdarbības ar atkritumiem reklamēšanai un tiesības Valsts vides dienesta darbiniekiem veikt kontrolpirkumus.

Ar grozījumiem iecerēts atcelt licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai un atvieglot prasības mazumtirgotājiem, kas savā komercdarbības veikšanas vietā rada vismaz divdesmit tonnas izlietotā iepakojuma mēnesī.

Tāpat plānots noteikt prasības personai, kas pirmā Latvijas teritorijā realizē vai ieved riepas, nodrošināt nolietoto riepu pieņemšanu, savākšanu, apstrādi un pārstrādi vai reģenerāciju, kā arī pienākumu segt šo darbību izmaksas un sabiedrības informēšanas pasākumu izmaksas. Arī tekstilizstrādājumiem (apģērbs, apavi un mājas tekstils) plānots piemērot ražotāju paplašinātās atbildības principu. 

Grozījumi nepieciešami, lai veicinātu aprites ekonomiku un nodrošinātu Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna ieviešanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji deputātiem iepriekš norādīja, ka šobrīd Latvijā apglabā 40 procentus sadzīves atkritumu. Lai sasniegtu Eiropas Savienības direktīvās noteiktos mērķus, līdz 2035.gadam Latvijai apglabājamo atkritumu apjoms jāsamazina četras reizes.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trešajā – galīgajā – lasījumā jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā