Saeima CVK priekšsēdētājas amatā ievēl Kristīni Saulīti

(02.02.2023.)

Saeima ceturtdien, 2.februārī, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājas amatā ievēlēja bijušo Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītāju Kristīni Saulīti. Tāpat parlaments amatā ievēlēja septiņus CVK locekļus - Aldi Austeru, Ringoldu Balodi, Ritvaru Eglāju, Dzintru Kusiņu, Katarinu Ogorodņiku, Sanitu Stelpi-Segliņu un Baibu Veisu. 

Iepriekš K.Saulītes un pārējo CVK locekļu kandidatūras guva atbalstu arī Saeimas Juridiskajā komisijā. Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins atzīmēja, ka kandidāti ir izrādījuši gatavību risināt ar vēlēšanu procesu saistītos izaicinājumus, turklāt daļai no viņiem jau ir pieredze CVK darbā. 

Likums “Par Centrālo vēlēšanu komisiju” nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. 

Saskaņā ar likumu CVK sastāvā ir deviņi locekļi. Priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli – Augstākā tiesa savā plēnumā no tiesnešu vidus.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā