Sociālo lietu komisija konceptuāli atbalsta iespēju pagarināt iepriekš noteikto invaliditātes grupu uz iesnieguma izskatīšanas laiku

(20.12.2022.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 20.decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz tiesības Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀK) pagarināt personai iepriekš noteikto invaliditātes grupu uz iesnieguma izskatīšanas laiku.

Plānots, ka VDEĀK varēs pagarināt personai iepriekš noteikto invaliditātes grupu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, kamēr personas iesniegums atkārtotai invaliditātes ekspertīzei vēl ir izskatīšanas procesā un VDEĀK lēmums vēl nav pieņemts.

Tādējādi iesnieguma izskatīšanas laikā personai neradīsies invaliditātes statusa pārrāvums un tiks nodrošinātas personu ar invaliditāti tiesības uz savlaicīgu atbalstu invaliditātes seku mazināšanai – finansiālā, pakalpojumu un atvieglojumu veidā -, minēts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori Labklājības ministrijā norāda, ka VDEĀK mēnesī saņem ap 5300 iesniegumiem. Šā gada novembrī saņemti vairāk nekā 6500 iesniegumi.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Komisija lūgs iekļaut likumprojektu ceturtdienas, 22.decembra, Saeimas sēdē un noteikt tam steidzamību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā