Saeima denonsē Latvijas un Baltkrievijas vienošanos par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību

(06.10.2022.)

Saeima ceturtdien, 6.oktobrī, otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja likumu, ar kuru denonsē 1998.gada 3.marta Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību.

”Likums denonsē vienu no vairākiem Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas divpusējiem līgumiem, kurus pēc to atkārtotas izvērtēšanas lemts izbeigt, denonsēt vai apturēt,” sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Divpusējās vienošanās kopš šā gada marta tiek pārskatītas, jo gan Krievija, veicot pilna mēroga militāro uzbrukumu Ukrainai, gan Baltkrievija, ļaujot veikt uzbrukumu no savas teritorijas, pārkāpj vispārējo starptautisko tiesību imperatīvās normas, norādīja R.Kols. “Šāda veida divpusējo līgumu apturēšana vai denonsēšana ir viens no starptautiskajās tiesībās atzītajiem pasākumiem, kādus iespējams vērst pret agresorvalsti vai tās atbalstītāju,” uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

“Visos līgumos ietvertās savstarpējās un vispārējās starptautiskās saistības Latvija ir pildījusi labā ticībā un arī turpmāk apņemas rīkoties atbilstoši starptautisko tiesību prasībām,” akcentēja R.Kols. ”Divpusējās vienošanās tiek denonsētas, un to darbība tiek apturēta vismaz līdz brīdim, kad Baltkrievija izbeigs starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tas ir, pilnībā atlīdzinās Ukrainai par tai nodarītajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem,” sacīja R.Kols, vienlaikus norādot, ka konkrētās vienošanās gadījumā denonsēšana bijis vienīgais atbilstošais solis, jo tā pēc savas būtības ir morāli un juridiski novecojis dokuments.

Denonsētā vienošanās deva tiesības vienas līgumslēdzējas puses ieguldītājiem nodot strīdu ar otru līgumslēdzēju pusi par tās teritorijā veiktajiem ieguldījumiem Ieguldījumu strīdu izšķiršanas centram, taču tā neatbilst Eiropas Komisijas izstrādātājiem principiem par ieguldījumu aizsardzību, norāda likumprojekta autori.

Šā gada pirmajā ceturksnī Baltkrievijas ieguldījumi Latvijā sasniedza 92 miljonus eiro, bet Latvijas ieguldījumi Baltkrievijā - 45 miljonus eiro. Ievērojot savstarpējo investīciju plūsmu apjomu, Latvijai ir lielāks risks, ka pret to tiek uzsākta tiesvedība, pamatojoties uz Baltkrievijas ieguldītāja sūdzību, minēts likumprojekta anotācijā.

Vienošanās tiek denonsēta saskaņā ar likumu “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”. Baltkrievijas pusei tiks nosūtīts paziņojums par vienošanās denonsāciju. Vienošanās zaudēs spēku pēc divpadsmit mēnešiem, ieguldījumu aizsardzība turpināsies vēl 20 gadus.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt