Marija Golubeva: Latvijai nepieciešams iekļauties Eiropas solidaritātes mehānismā dabasgāzes jomā

(26.07.2022.)

“Latvijai nepieciešams iekļauties gan Eiropas solidaritātes mehānismā, gan kļūt par piemēru valstij, kura spēj ievērot gāzes patēriņa samazinājumu un vienlaikus spēj nodrošināt enerģētisko drošību,” otrdien, 26.jūlijā, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva.

Komisija sēdē apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas padomes ārkārtas sanāksmei, kas šodien notiks Briselē. Sanāksmē tiks spriests par energoapgādes drošību Eiropas Savienībā un turpmākiem pasākumiem pirms nākamās ziemas, tostarp ārkārtas plānu dabasgāzes taupīšanai.

Eiropas Padomes regula par saskaņotiem gāzes pieprasījuma samazināšanas pasākumiem paredz dalībvalstīm no šā gada 1.augusta līdz nākamā gada 31.martam brīvprātīgi samazināt dabasgāzes patēriņu par vismaz 15 procentiem, salīdzinājumā ar vidējo patēriņu iepriekšējā piecu gadu periodā.

Komisijas deputāti diskutēja par Eiropas Savienības solidaritātes mehānismu, kurš paredz iedarbināt Eiropas Savienības mēroga trauksmi gāzes trūkuma gadījumā, nosakot par saistošu mērķi visām dalībvalstīm samazināt gāzes patēriņu par 15 procentiem, ja to lūgs vismaz piecas dalībvalstis. Deputāti sprieda arī par Latvijas gatavību aktuālajai situācijai enerģijas tirgū, tuvojoties apkures sezonai.

Ekonomikas ministrijas pārstāvji deputātus informēja, ka Latvija nepieciešamo gāzes samazinājumu jau ir sasniegusi. Šī gada 2.ceturksnī dabasgāzes patēriņš ir samazinājies par 32 procentiem, salīdzinot ar iepriekšējo periodu. Tāpat Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir izveidotas dabasgāzes stratēģiskās drošības rezerves divu teravatstundu apjomā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā