Saeima otrreizējā caurlūkošanā pieņem Elektronisko sakaru likumu

(14.07.2022.)

Saeima ceturtdien, 14.jūlijā, otrreizējā caurlūkošanā pieņēma Elektronisko sakaru likumu. Tas paredz pārņemt Eiropas Elektronisko sakaru kodeksa normas.

Otrreizēji caurlūkojot likumu, Ministru kabinetam uzdots līdz šī gada beigām Saeimā iesniegt likumprojektu, kas nodrošina Elektronisko sakaru likumā ietvertā saglabājamo datu jomas regulējuma atbilstību Eiropas Savienības tiesību normām un Satversmei.

Likums noteic, ka līdz attiecīgo grozījumu spēkā stāšanās dienai elektronisko sakaru komersants saglabājamos datus likumā minētajām institūcijām izsniedz attiecīgajos procesuālajos likumos noteiktajā kārtībā, ja šādu datu izsniegšana ir nepieciešama un attaisnojama.

Elektronisko sakaru likums Saeimā pieņemts šī gada 2.jūnijā, un likuma normas par saglabājamo datu regulējumu Saeimā pārskatīt otrreiz bija aicinājis Valsts prezidents Egils Levits.

Jaunais likums paredz nodrošināt tehnoloģiski neitrālu elektronisko sakaru tīklu un pakalpojumu regulēšanu, tīklu integritāti un savienojamību un pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību. Tāpat likums paredz numerācijas, radiofrekvenču spektra un augstākā līmeņa domēna “.lv” racionālu un efektīvu izmantošanu.

Likums arī noteic tiesības NEPLP ierobežot piekļuvi tādai Latvijas teritorijā pieejamai tīmekļa vietnei, kurā tiek popularizētas vai pārdotas iekārtas vai piekļuves tiesības, kas nodrošina piekļuvi Latvijā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu sarakstā neiekļautai programmai.

Tāpat likums paredz elektronisko sakaru komersantam īpašus pienākumus ārkārtas situācijās, kā arī Platjoslas pieejamības ģeogrāfiskās informācijas sistēmas izveidi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā