Deputāti plāno aicināt Francijas parlamentu apsvērt iespēju liegt valstī uzturēties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem

(19.12.2023.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sporta apakškomisijas deputāti otrdien, 19.decembrī, kopīgā sēdē lēma vērsties pie kolēģiem Francijas parlamentā ar aicinājumu apsvērt iespēju liegt valstī iebraukt un uzturēties agresorvalstu – Krievijas un Baltkrievijas – sportistiem. 

Sporta apakškomisijas deputāti aicināja arī Saeimas Ārlietu komisiju pievērst uzmanību šai aktualitātei. 

Tāpat deputāti vienojās par nepieciešamību vērsties pie olimpisko spēļu lielajiem sponsoriem, rosinot finansiāli neatbalstīt sacensības, kurās piedalās krievu un baltkrievu sportisti. 

“Situācija ir sarežģīta, taču viennozīmīgi mums ir jāturpina skaidri paust nostāju pret Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem. Tas ir nepieļaujami, tādēļ jāmeklē visi iespējamie ceļi, kā nepieļaut krievu un baltkrievu dalību Parīzes spēlēs,” kopsēdē pauda Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis. 

Apakškomisijas priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka iedarbīgs būtu spiediens uz lielajiem starptautiskajiem sponsoriem, aicinot nefinansēt sporta pasākumus ar agresorvalstu sportistu piedalīšanos. “Iepriekš tā rīkojās “Škoda”, atsakoties sponsorēt hokeja čempionātu, ja tas tiktu rīkots Baltkrievijā,” sacīja D.M.Daugavietis.   

Deputāti šodien diskutēja par Latvijas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs, akcentējot, ka par turpmāko Latvijas rīcību ir nepieciešams konsultēties arī ar pašiem sportistiem. Pie šiem jautājumiem apakškomisija atgriezīsies apmēram pēc mēneša.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde