Baltijas jūras parlamentārās konferences darba grupa par energoapgādes jautājumiem sanāks uz pirmo sēdi

(16.10.2023.)

Pirmdien, 16.oktobrī, uz pirmo sēdi sanāks Baltijas jūras parlamentārās konferences (BJPK) Energoapgādes drošības, pašpietiekamības, noturības un savienojamības darba grupa. Sēde notiks Saeimā pulksten 13.50, un tajā piedalīsies Baltijas jūras reģiona valstu parlamentārieši.

“Augusta beigās Berlīnē Baltijas jūras parlamentārajā konferencē atbalstīta Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas iniciatīva nodibināt energoapgādes jautājumu darba grupu. Tai ir dots uzdevums divu gadu laikā tikties sešās sanāksmēs visā reģionā, lai kopā ar nozaru speciālistiem izstrādātu rekomendācijas Baltijas jūras valstu padomes valdībām,” norāda Baltijas Asamblejas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, uzsverot, ka nežēlīgais un nepamatotais Krievijas iebrukums Ukrainā ir satricinājis enerģētikas sistēmas Baltijas jūras reģionā.

Galvenie jautājumi, par ko deputāti plānojuši spriest visas darba grupas darbības laikā, ir samazināta atkarība no Krievijas gāzes un naftas, tīra un cenas ziņā pieejama enerģija, kā arī enerģētikas un ilgtspējas pētniecība un inovācija.

Darba grupas sēdē piedalīsies arī satiksmes ministrs Kaspars Briškens, Klimata un enerģētikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Rozentāle, kā arī enerģētikas eksperti. 

Viesojoties Rīgā, parlamentāriešiem paredzēts arī Rīgas hidroelektrostacijas un “Rail Baltica” būvlaukuma apmeklējums.

BJPK dibināta 1991.gadā pēc Somijas iniciatīvas ar mērķi veicināt kopīgu identitāti Baltijas jūras reģionā, ciešāk sadarbojoties reģiona valstīm un pašvaldībām. Šajā organizācijā ir pārstāvēti ap Baltijas jūru esošo valstu nacionālie un reģionālie parlamenti (izņemot Krieviju un tās reģionālos parlamentus), kā arī Baltijas Asambleja, Eiropas Parlaments un Ziemeļu Padome.

Mediju ievērībai: foto un video iespēja tikšanās sākumā. 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā