Zanda Kalniņa-Lukaševica Kijivā piedalās Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē

(16.09.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica Kijivā, Ukrainā, piedalījās Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē, kas pulcēja gan Ukrainas līderus - prezidentu, spīkeru, premjeru, ārlietu un aizsardzības ministrus un vadošos Augstākās Radas deputātus –, gan arī ekspertus un politiskos līderus no visas pasaules. Tāpat Z.Kalniņa Lukaševica piedalījās Minhenes drošības konferences Eiropas aizsardzības apaļā galda diskusijā un tikās ar Ukrainas parlamenta vicespīkeriem un deputātiem.

“Līdz šim noteiktās Eiropas Savienības un starptautiskās sankcijas nav apturējušas Krievijas agresiju pret Ukrainu. Ir laiks nākamajiem soļiem. Īstenojot pretpasākumus agresijai, ir jānodrošina Krievijas valsts līdzekļu konfiskācija un nodošana Ukrainai. Lēmumus par to var pieņemt, balstoties uz ANO un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas pieņemto rezolūciju noteikto juridisko pamatu. Tam arī ir precedenti starptautisko tiesību praksē,”  pauda Z.Kalniņa-Lukaševica sarunā ar Augstākās Radas pirmo vicespīkeru Oleksandru Kornijenko (Oleksandr Korniyenko).

“Apstākļos, kad Ukrainai ir nepieciešami līdzekļi, lai aizsargātu savu zemi un tai pat laikā Eiropas Savienībā izskan bažas par spēju ar vienprātību uzturēt un pastiprināt  sankciju režīmu pret Krieviju, partneriem ir laiks garas runas pārvērst konkrētā rīcībā,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. Kā vēl viens būtisks aspekts sarunā tika uzsvērts, ka Krievijas nodarītie zaudējumi Ukrainai pārsniedz to līdzekļu apjomu, kas ir iesaldēti un konfiscējami. Tas izslēdz risku par nepieciešamību tos atmaksāt Krievijai.

Konferences ietvaros Z.Kalniņa-Lukaševica tikās ar vicespīkeri Olenu Kondratjuku (Olena Kondratiuk) un virkni citiem Augstākās Radas deputātiem. Latvijas sniegtais divpusējais atbalsts un līderība starptautiskajā arēnā, iestājoties par Ukrainai būtiskiem jautājumiem, tostarp Īpašā tribunāla un Zaudējumu kompensācijas mehānisma izveidi, miera formulas ieviešanu un Ukrainas integrācijas paātrināšanu Eiropas Savienībā un NATO, tiek augstu novērtēta.

Ar Ukrainas parlamenta Aizsardzības iepirkumu apakškomisijas priekšsēdētāju un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas viceprezidenti Olenu Homenko (Olena Khomenko) Z.Kalniņa-Lukaševica pārrunāja izaicinājumus, ar ko saskaras Ukraina bruņojuma un munīcijas sagādē - gan ierobežotā finansējuma, gan nepietiekamo piegāžu apjoma dēļ.

Tāpat arī turpinājās darbs pie rīcības plāna, lai panāktu Krievijas nolaupīto ukraiņu bērnu atgriešanu mājās. Tam nepieciešams pastiprināt starptautisko spiedienu, iesaistot daudz plašāku valstu grupu, ne tikai tradicionālo partnerus, sarunā vienisprātis bija Z.Kalniņa-Lukaševica un O.Homenko. Politiķes arī vienojās atkārtoti aktualizēt Eiropas Padomes darba kārtībā nepieciešamību straujāk virzīt jautājumu par iesaldēto Krievijas valsts līdzekļu konfiskāciju.

Jaltas Eiropas stratēģijas konferences diskusijās uzmanības centrā bija Ukrainas prezidenta redzējums par nepieciešamo rīcību Ukrainas uzvaras panākšanai. Šī gada foruma moto – “Nepieciešamība uzvarēt”. Diskusijās īpaši tika izcelta nepieciešamība Ukrainai saņemt atļauju ieroču pielietošanai pret militāriem mērķiem Krievijas teritorijā, lai tādējādi aizsargātu Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvības un ļautu Ukrainai gūt uzvaru cīņā pret agresoru. Tāpat arī tika apspriesta eventuālā partneru iesaiste raķešu un dronu notriekšanā virs Ukrainas un rīcība gadījumos, kad tie nonāk NATO valstu teritorijā.

Minhenes drošības konferences Eiropas aizsardzības apaļā galda diskusijā tika spriests par atbalstu Ukrainai militārā, politiskā un ekonomiskā jomā. Lai nodrošinātu diskusiju dziļumu un iespēju apspriest jaunus risinājumus, tās norit slēgtā formātā. Z.Kalniņa-Lukaševica Minhenes drošības konferences organizētajā diskusijā piedalījās pēc tās fonda prezidenta, vēstnieka V.Išingera (Wolfgang Ischinger) personiska ielūguma.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320358502
Izmantošanas noteikumi: https://saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 17.septembrī
08:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Noora Mohammed A. Juma
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Mihaela Mokana
14:10  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa un komisijas deputātātu tikšanās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Stapparlamentu sadarbības grupas delegāciju