Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo rudens sesijas sēdi

(04.09.2024.)

Ceturtdien, 5.septembrī, Saeima sanāks uz pirmo rudens sesijas sēdi. Tajā otrajā lasījumā plānots skatīt izmaiņas Krimināllikumā, ar kurām iecerēts pastiprināt atbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu, kā arī likuma grozījumus, kas mobilizācijas gadījumā Latvijas armijā ļautu dienēt arī citu valstu pilsoņiem.

Savukārt pirmajā lasījumā rītdien deputāti lems par izmaiņām, kas ļautu transportlīdzekļu numura zīmēs iekļaut valsts ģerboni. Parlamentārieši pirmajā lasījumā skatīs arī likuma projektu, ar kuru paredzēts ratificēt Eiropas padomes konvenciju par piekļuvi oficiālajiem dokumentiem, lai veicinātu valsts un pašvaldību iestāžu darba atklātību un caurskatāmību, kā arī informācijas pieejamību starptautiskā līmenī.

Saeimā iesniegta arī virkne jaunu likumprojektu. Tostarp deputāti lems, vai izskatīšanai komisijās nodot likuma grozījumus, ar kuriem iecerēts noteikt vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu, kas visām pašvaldībām, neatkarīgi no to lieluma un cilvēku skaita, jānodrošina saviem iedzīvotājiem. Tāpat deputāti lems, vai nodot komisijām grozījumus, kas paredz iespēju pedagogiem kompensēt transporta un mājokļa īres maksas izdevumus, un likumprojektu, ar kuru apstiprina Latvijas iestāšanos Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā.

Iecerēts, ka parlamentārieši lems arī par deputāta pilnvaru uz laiku apstiprināšanu Viesturam Zariņam un pastāvīgo mandātu Ilzei Verginai.

Tāpat deputāti lems par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas misijā Irākā.

Prezidija apstiprinātajā Saeimas 5.septembra sēdes darba kārtībā iekļauti 38 jautājumi.

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas arī vairākas izmaiņas. Tostarp Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas noteic, ka Baltkrievijā reģistrēts transportlīdzeklis jāizved no valsts vai jāreģistrē Latvijā līdz 31.oktobrim.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 4.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde