Leila Rasima: digitālais kurss pedagogiem par seksuāli reproduktīvo veselību būs liels ieguvums visiem skolotājiem

(04.09.2024.)
Galerija

Bezmaksas apmācību kurss pedagogiem par seksuāli reproduktīvo veselību būs liels ieguvums visiem skolotājiem, norāda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima. Komisijas deputāti trešdien, 4.septembrī, iepazinās ar atbildīgās ministrijas piedāvājumu šajā jautājumā.

Pasaules Veselības organizācija nesenajā ziņojumā norādījusi, ka zināšanas par seksuālo veselību Eiropas Savienības valstīs samazinās, akcentē L.Rasima, norādot, ka izglītības trūkums arī padara bērnus ievainojamākus un pietiekami viņus nepasargā no seksuālas vardarbības.

“Par šo jautājumu ir diskutēts gadiem ilgi, taču nekāds risinājums nav panākts un tas ir novedis pie traģiskām sekām. Skolotāju apmācības ir svarīgas, lai ikviens skolotājs apgūtu pamatzināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, jo jaunieši par uzticības personu var izvēlēties jebkuru pedagogu,” uzsver L.Rasima.

No nākamā gada 1.septembra skolotājiem būs nepieciešams apgūt bezmaksas kursus par seksuālo izglītošanu, deputātus šodien informēja Izglītības ministrijas pārstāvji. Kurss būs paredzēts visiem skolotājiem. Plānots, ka tas apguvei būs gatavs līdz 2025.gada janvārim, kad to varēs apgūt brīvprātīgi.

Deputāti komisijas sēdē arī uzsvēra, ka seksuālās audzināšanas materiāli un apmācība ir nepieciešama arī tāpēc, ka 2021.gadā piedzimuši 443 bērni meitenēm no desmit līdz 19 gadu vecumam. Turklāt četras jaunās māmiņas bija 10-14 gadus vecas. Savukārt 2022.gadā veikts 31 aborts 15-17 gadus vecām meitenēm un vēl seši aborti veikti meitenēm līdz 14 gadu vecumam. Pēc Valsts policijas datiem vairāk nekā puse noziegumos cietušo bērnu ir cietuši tieši no dzimumnoziegumiem – 2022.gadā no izvarošanas cietuši 60 bērni.

Foto no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320052817/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 5.septembrī
09:00  Saeimas 2024.gada 5.septembra kārtējā sēde
10:45  Saeimas Prezidija un Frakciju padomes sēde
12:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces tikšanās ar Azerbaidžānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Elnur Sultanov