Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta regulējumu energokopienu darbībai

(14.06.2022.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 14.jūnijā, konceptuāli  atbalstīja grozījumus likumos, ar kuriem iecerēts veicināt sabiedrības iesaisti no atjaunojamajiem energoresursiem (AER) iegūtas elektroenerģijas ražošanā un noteikt principus energokopienu darbībai.

“Nākamā apkures sezona būs smags izaicinājums. Mums skaidri jāparāda sabiedrībai iespējamie atbalsta varianti un risinājumi, lai tai sagatavotos,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans, norādot, ka šobrīd Latvijā nepastāv īpašs regulējums energokopienām, taču tām var būt būtiska sociāla un ekonomiska loma elektroenerģijas ražošanas pašpatēriņa pieaugumam.

Sabiedrības līdzdalība enerģijas ražošanā Latvijā ir zema. Šķēršļus pašpatēriņa pieaugumam rada stimulējošu instrumentu trūkums un regulējums, kas neveicina iniciatīvas, teikts likumprojekta anotācijā.

Ar grozījumiem Enerģētikas likumā iecerēts, ka par energokopienu varēs kļūt biedrība vai nodibinājums, kooperatīva sabiedrība, kā arī kapitālsabiedrība, kas izmanto AER elektroenerģijas ražošanai pašpatēriņam.

Plānots, ka energokopienas statusu varēs iegūt, reģistrējoties energokopienu reģistrā. Par reģistra izveidošanu, administrēšanu un uzturēšanu būs atbildīgs Būvniecības valsts kontroles birojs.

Šobrīd likumā ir nostiprināts elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas regulējums, kas nosaka kārtību, kādā sadales sistēmas operators veic ieskaitu par lietotāja pašpatēriņam no AER saražoto, patērēto un tīklā nodoto elektroenerģijas pārpalikumu. Pārpalikums tiek ieskaitīts nākamajā norēķinu periodā neto gada ietvaros. To var patērēt tajā pašā sistēmas pieslēgumā (objektā), kur tas saražots. Neto uzskaites sistēma šobrīd ir pieejama tikai mājsaimniecībām.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā paredz ieviest arī elektroenerģijas neto norēķinu sistēmu. Neto norēķinu sistēmā varēs piedalīties gan mājsaimniecības, gan no AER saražotas elektroenerģijas pašpatērētāji, kas ir juridiskas personas. Mājsaimniecībām paredzētas vienreizējas tiesības pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Neto norēķinu sistēmā uzskaitīs ne tikai no AER saražotās un patērētās elektroenerģijas daudzumu, bet arī noteiks elektroenerģijas vērtību. Enerģijas pārpalikumu plānots aprēķināt naudas izteiksmē un ieskaitīt nākamajā norēķinu periodā. Tāpat paredzēts, ka neto norēķinu sistēmas ietvaros vienā lietotāja objektā saražoto elektroenerģiju varēs izmantot citos tā paša lietotāja objektos.

Ar grozījumiem plānots noteikt arī iespēju kopīgot elektroenerģiju, proti - energokopienas biedri un aktīvie lietotāji varēs dalīties jeb kopīgot savu saražoto elektroenerģiju ar citiem energokopienas biedriem vai aktīvajiem lietotājiem tajā pašā ēkā vai adresē. Aktīvais lietotājs likumprojekta izpratnē ir galalietotājs, kurš ražo elektroenerģiju no AER savām vajadzībām.

Komisija lūgs parlamentu likumprojektiem noteikt steidzamību un jau ceturtdien, 16.jūnijā, skatīt tos pirmajā lasījumā Saeimā, informēja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs K.Feldmans.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā