Ārlietu komisijā sāk izvērtēt Latvijas un Baltkrievijas divpusējos līgumus

(08.06.2022.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 8.jūnijā, sāka izvērtēt Ārlietu ministrijas apkopoto informāciju par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas divpusējiem līgumiem. Sēdē piedalījās arī par līgumu izpildi atbildīgo nozaru ministriju pārstāvji.

“Ļaujot savā teritorijā uzturēties agresora karaspēkam, Baltkrievija atbalsta Krievijas īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu un kļūst līdzatbildīga,” pauda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Tāpat R.Kols norādīja, ka Baltkrieviju jau pāris gadus pārvalda neleģitīms prezidents, kura režīma ietvaros tiek īstenotas represijas pret iedzīvotājiem un pārkāptas cilvēktiesības. Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir būtisks iemesls, aktualizēt jautājumu par divpusējo attiecību uzturēšanu ar Baltkrieviju un pēc iespējas minimizēt sadarbību ar šo valsti.

Deputāti uzklausīja nozaru ministriju pārstāvju viedokļus par līgumu atbilstību ģeopolitiskajai situācijai saistībā ar Baltkrievijas nostāju attiecībā pret Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā un starptautiskās sabiedrības vērstajām sankcijām pret Baltkrieviju.

Komisija aicināja ministrijas izvērtēt, vai esošajos apstākļos ir iespējams apturēt katra atsevišķa ar Baltkrieviju noslēgtā divpusējā līguma izpildi vai to denonsēt.

R.Kols informēja, ka komisija nākamajā sēdē turpinās izvērtēt Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas divpusējos līgumus, lai lemtu par katra konkrēta līguma iespējamo darbības apturēšanu vai denonsēšanu. Latvijai ar Baltkrievijas Republiku kopumā ir noslēgti 42 divpusējie līgumi. Desmit no tiem jau ir zaudējuši spēku, un viens līgums vēl nav stājies spēkā.

Iepriekš Ārlietu komisija vērtēja Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas divpusējos līgumus.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī