Tautsaimniecības komisija galīgajā lasījumā atbalsta akciju sabiedrību reformu

(07.06.2022.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 7.jūnijā, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz pilnveidot akciju reģistrācijas un uzskaites kārtību un uzlabot informācijas pieejamību par akcionāriem.

Ar grozījumiem iecerēts arī modernizēt akcionāru sapulču sasaukšanas un norises kārtību, pārskatīt pamatkapitāla apmaksas kārtību, kā arī dalībnieku un akcionāru sapulču dokumentu pieejamību, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā.

Plānots, ka turpmāk paziņojums par akcionāru sapulces sasaukšanu būs jānosūta 21 dienu pirms paredzētās sapulces visiem akcionāriem uz akcionāru reģistrā norādītajām saziņas adresēm.

Grozījumi paredz noteikt, ka akcijas varēs būt reģistrētas vai dematerializētas. Reģistrētās akcijas tiks uzskaitītas akcionāru reģistrā, savukārt dematerializētās akcijas tiks iegrāmatotas centrālajā vērtspapīru depozitārijā.

Tāpat grozījumi noteiks pienākumu akciju sabiedrībām, kurām ir reģistrētās akcijas, Uzņēmumu reģistrā iesniegt informāciju par akcionāriem un to maiņu.

“Grozījumi Komerclikumā ir nepieciešami, lai nodrošinātu pēc iespējas caurspīdīgāku un mūsdienīgāku akciju sabiedrību darbību,” iepriekš sacīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. “Tas ir būtisks aspekts, veidojot komercdarbībai draudzīgu un stabilu tiesisko vidi un novēršot šobrīd esošās nepilnības.”

Plānots, ka grozījumi Komerclikumā stāsies spēkā 2023.gada 1.jūlijā. Grozījumi galīgajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā