Saeima lems par 100 procentu piemaksu par darbu valsts svētku dienās iekšlietu sistēmā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem

(03.05.2022.)

Saeima ceturtdien, 5.maijā, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz noteikt piemaksu 100 procentu apmērā iekšlietu sistēmā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem par darbu svētku dienā.

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti lems par likumu grozījumiem, ar kuriem iecerēts precizēt nodokļu pārbaudes kārtību un paplašināt  sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja un publiskā partnera iespējas izslēgt pretendentu publiskajos iepirkumos.

Otrajā lasījumā plānots skatīt Civilās savienības likuma projektu. Tā mērķis ir nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs arī grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kuri paredz kažokzvēru audzēšanas aizliegumu no 2028.gada 1.janvāra.

Tāpat otrajā lasījumā Saeima lems par likumprojektu, ar kuru plānots vēl līdz šī gada beigām pagarināt termiņu, kādā varēs būt spēkā apvienoto bijušo pašvaldību saistošie noteikumi jaunizveidotajās novadu pašvaldībās.

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Ar tiem plānots mainīt vecāku pabalsta un paternitātes pabalsta izmantošanas kārtību.

Parlaments lems arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir arī grozījumi Pacientu tiesību likumā, kas paredz Zāļu valsts aģentūrai tiesības apstrādāt pacientu datus, lemjot par kompensācijas piešķiršanu, ja ir radies smags vai vidēji smags kaitējums pacienta veselībai apstiprināto vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību dēļ.

Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas arī vairākas izmaiņas, tostarp Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgusi Saeimu pirmajā lasījumā skatīt grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas paredz sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīmu piemērot arī akmeņu lasīšanā nodarbinātajiem.

5.maija sēdes darba kārtībā ir 26 jautājumi. Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Pēc šīs sēdes plānots turpināt skatīt 7.aprīļa darba kārtību, tostarp Saeima otrajā lasījumā lems par jaunā pašvaldību likuma projektu, kas iecerēts, lai pēc administratīvi teritoriālās reformas nodrošinātu mūsdienīgu pārvaldību vietējās pašvaldībās, veicinot demokratizāciju, skaidrāk nodalot lēmējvaru no izpildvaras un nosakot skaidru kompetenču un funkciju sadali. Tāpat paredzēts lemt par kolektīvā iesnieguma par humānāku suņu turēšanas noteikumu ieviešanu un kolektīvā iesnieguma par akcīzes nodokļa samazināšanu degvielai turpmāko virzību.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde