Saeima lemj par Latvijas karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā “United Nations Truce Supervision Organization”

(28.04.2022.)

Saeima ceturtdien, 28.aprīlī, lēma par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) starptautiskajā operācijā “United Nations Truce Supervision Organization” (UNTSO) uz laiku līdz 2024.gada 1.maijam. 

UNTSO militārie novērotāji uzturas Tuvajos Austrumos, lai uzraudzītu pamieru, tā līgumus, novērstu atsevišķu incidentu saasināšanos un palīdzētu citām ANO miera uzturēšanas operācijām reģionā. Latvija saņēmusi UNTSO misijas komandiera aicinājumu deleģēt pārstāvi konkrētam amatam misijas štābā Jeruzalemē, sākot ar 2022.gada 1.maiju, norādīts lēmuma projekta anotācijā. 

Šobrīd plānots, ka sākotnēji UNTSO būs iesaistīts viens štāba virsnieks. Atkarībā no drošības situācijas un operācijas vajadzībām nākotnē Aizsardzības ministrija, ja nepieciešams, var izskatīt iespēju palielināt Nacionālo bruņoto spēku kontingentu šajā misijā. 

Starptautiskās miera uzturēšanas operācijas mērķis ir atjaunot un uzturēt starptautisko mieru un drošību, kā arī atturēt no agresijas vai citiem miera pārkāpumiem. Tajā iesaistītajam personālam nav tiesību piedalīties karadarbībā, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams pašaizsardzības nolūkā, teikts lēmuma projekta anotācijā. 

Saeimas lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde