Saeima lems par paziņojumu par Krievijas agresiju un kara noziegumiem Ukrainā

(20.04.2022.)

Saeima ceturtdien, 21.aprīlī, skatīs paziņojuma projektu par Krievijas Federācijas agresiju un kara noziegumiem Ukrainā, kurā pausta solidaritāte ar Ukrainu un ukraiņu tautu. 

Rītdienas sēdē galīgajā lasījumā plānots lemt par Pilsonības likuma grozījumiem. Tie noteic, ka Latvijas pilsonību varēs atņemt personām, kas atbalsta kara noziegumus vai citus starptautiski sodāmus noziegumus pret citu demokrātisku valsti. 

Tāpat galīgajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredz aizliegt organizēt sapulces, gājienus un piketus tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa. 

Lai dotu uzdevumu Ministru kabinetam noteikt publiskās vietas, kurās uzstādāmi automatizētie ārējie defibrilatori, kā arī to uzstādīšanas prasības, deputāti trešajā lasījumā skatīs grozījumus Ārstniecības likumā. 

Saeima otrajā lasījumā rīt skatīs grozījumus, ar kuriem iecerēts piešķirt noteiktām augstskolām tiesības veikt ārvalstī izdotu akadēmisko grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi, izsniedzot izziņu, ja izglītības dokumenta īpašnieks plāno uzsākt vai turpināt studijas Latvijā. 

Darba kartībā izskatīšanai pirmajā lasījumā ir likuma grozījumi, kas paredz pakāpeniski līdz 2025.gadam finansējumu valsts aizsardzībai palielināt līdz 2,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta. 

Tāpat deputāti pirmajā lasījumā skatīs likumprojektu, lai varētu izveidot izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei. 

Pirmajā lasījumā paredzēts arī skatīt izmaiņas likumā, lai iekšlietu sistēmā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem par darbu svētku dienā noteiktu piemaksu 100 procentu apmērā. 

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un to vidū ir grozījumi Civillikumā, ar ko plānots pilnveidot bezmantinieku mantas un bezīpašnieka lietas tiesību institūtus, kā arī izmaiņas likumā, ar ko rosināts līdz nākamā gada aprīlim ļaut realizēt dīzeļdegvielu bez pievienotas biodegvielas. 

Darba kārtībā ir arī Latvijas tiesībsarga 2021.gada ziņojums

Ministru kabinets lūdzis rītdienas sēdē iekļaut likumprojektu, kas paredz, ka no kara bēgošās Ukrainas sievietes Latvijā varēs saņemt valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu, kā arī ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus. 

21.aprīļa sēdes darba kārtībā ir iekļauti 29 jautājumi. 

Pēc šīs sēdes plānots turpināt skatīt 7.aprīļa darba kārtību, tostarp otrajā lasījumā lemt par jaunā pašvaldību likuma projektu, kas iecerēts, lai pēc administratīvi teritoriālās reformas nodrošinātu mūsdienīgu pārvaldību vietējās pašvaldībās, veicinot demokratizāciju, skaidrāk nodalot lēmējvaru no izpildvaras un nosakot skaidru kompetenču un funkciju sadali. Tāpat paredzēts lemt par kolektīvā iesnieguma par humānāku suņu turēšanas noteikumu ieviešanu un kolektīvā iesnieguma par akcīzes nodokļa samazināšanu degvielai turpmāko virzību.

 

Saeimas Preses dienests 

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde