Tautsaimniecības komisija: veikalu plauktos jāpalielina vietējo pārtikas preču īpatsvars

(22.05.2024.)

"Pārtikas tirgus pētījumā Konkurences padome secina, ka pārtikas preču cenas  mazumtirdzniecības tīklos mēdz būtiski atšķirties, kas liecina par konkurenci šajā tirgū un pircēja izvēles iespējām. Vienlaikus atsevišķu  mazumtirgotāju sadarbībā ar piegādātājiem konstatētas nepilnības, ekspluatējoša prakse. Tāpat Konkurences  padome pauž bažas, ka veikalu plauktos ārvalstu preces dominē pār vietējiem ražojumiem, turklāt aptuveni 30 procenti mazumtirgotāju piemērojuši lielāku uzcenojumu Latvijas ražotāju produkcijai, salīdzinot ar importēto,” informē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Balstoties uz Konkurences padomes pārtikas tirgus uzraudzības pētījuma rezultātiem, komisija lēma vēstulē Ministru kabinetam paust atbalstu Konkurences padomes uzsāktajam darbam, precizējot Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likuma nosacījumu piemērošanu mazumtirgotāju-piegādātāju līgumos, kā arī izstrādājot ekspluatējošo darbību aizlieguma koncepciju, informēja S.Ābrama.

Vēstulē komisija aicina Ministru kabinetu rast risinājumu, kā palielināt vietējā ražojuma preču īpatsvaru pārtikas preču mazumtirdzniecībā, un vērtēt iespēju izmantot dažādus rīkus, lai uzlabotu mazumtirgotāju un piegādātāju savstarpējo komunikāciju. Tāpat parlamentārieši aicina valdību sagatavot koncepciju moderna digitāla pārtikas cenu/iepirkuma grozu salīdzināšanas rīka ieviešanai, tostarp izvērtējot iespēju ar šā rīka palīdzību veikt regulāru pārtikas preču cenu izmaiņu monitorēšanu un analīzi.

Līdz šā gada 2.decembrim Ministru kabinetam jāiesniedz komisijai informācija par izstrādātajiem risinājumiem, norāda S.Ābrama.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 19.jūnijā
08:45  Saeimas priekšsēdētājas biedres, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītājas Zandas Kalniņas-Lukaševicas, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa un komisijas deputātu tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Aizsardzības komisijas delegāciju
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
11:00  Ārlietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:00  Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Klimata un enerģētikas ministrijas rīkotā diskusija “Latvijas enerģētikas izaicinājumi 2050. gadam”
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
18:30  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas rīkotie dārza svētki par godu Latvijā rezidējošajam diplomātiskajam korpusam