Saeima konceptuāli lems par aizliegumu medijos reklamēt alkoholisko dzērienu cenas un atlaides

(17.05.2023.)

Saeima ceturtdien, 18.maijā, konceptuāli lems par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz televīzijā un radio aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmu. 

Tāpat konceptuāli plānots lemt par izmaiņām Civilprocesa likumā, lai patērētāju aizsardzībai varētu nodrošināt efektīvu un iedarbīgu procesuālo mehānismu patērētāju kolektīvajām prasībām. 

Otrajā lasījumā deputāti skatīs priekšlikumus Vērtspapīrošanas likuma projektam un saistītajiem grozījumiem četros likumos, lai varētu radīt tiesiskus priekšnoteikumus vērtspapīrošanas darījumu veicināšanai Latvijā. 

18.maija sēdes darba kārtībā ir 18 jautājumi, un tajā iekļauts arī valsts kontroliera ziņojums par Valsts kontroles darba rezultātiem 2022.gadā, kā arī kolektīvais iesniegums par daudzbērnu ģimeņu vecāku tiesībām uz agrāku pensionēšanos. 

Pēc šīs sēdes paredzēts turpināt izskatīt 11.maija sēdes darba kārtību, un galīgajā lasījumā tajā ir likuma grozījumi, kas paredz administratīvo sodu tiem nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem, kuri sniedz starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas. 

Pirmajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz tiesības ikvienai personai, kas pilnvarota pārvaldīt dzīvojamo māju, mājas lietu kārtot Būvniecības informācijas sistēmā. 

Tāpat konceptuāli plānots skatīt likumprojektu, kas paredz ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamās tabakas izstrādājumus, kā arī likuma grozījumus par pasākumiem alkohola patēriņa mazināšanai sabiedrībā. 

Rītdien plānots turpināt skatīt arī 20.aprīļa kārtējās sēdes darba kārtību. Sēdē plānots konceptuāli vērtēt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, ar kuriem iecerēts noteikt stingrākas prasības istabas dzīvnieku labturībai un pārdošanai, kā arī skatīt grozījumus paliatīvās aprūpes pieejamības uzlabošanai. 

Deputātiem sēdē būs jālemj arī par kolektīvā iesnieguma par bezmaksas higiēnas precēm meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs turpmāko virzību. Savukārt pulksten 17.00 plānota atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde