Vjačeslavs Dombrovskis: valstij ir jāveic centralizēta publisko IT projektu īstenošanas uzraudzība

(10.11.2021.)

“Velkot paralēles starp digitālās transformācijas projektu īstenošanu un būvniecības sektoru, varam secināt, ka būvniecībā no valsts puses ir izvirzītas konkrētas drošības un pieejamības prasības, kā arī tiek veikta uzraudzība. Savukārt digitālo projektu īstenošana nereti līdzinās “mežonīgajiem rietumiem,” kur katra valsts iestāde rīkojas pēc saviem ieskatiem un pasūtītājam bieži ir zema kapacitāte. Rezultāts ir savienojamības problēmas, pārmaksāšana vai pat sliktākajā scenārijā – izgāšanās,” trešdien, 10.novembrī, sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, uzsverot, ka valstij ir jāveic centralizēta publisko IT projektu īstenošanas uzraudzība.

Komisijas sēdē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji iepazīstināja deputātus ar digitālās transformācijas projektu īstenošanas izaicinājumiem. Informācija bija sagatavota pēc komisijas aicinājuma sēdē, kurā deputāti kopā ar atbildīgo ministriju pārstāvjiem un jomas lietpratējiem pārrunāja Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā iecerētos digitālās transformācijas projektus un tiem plānoto finansējumu.

Klātesošie pārsprieda arī valsts pārvaldes kapacitātes stiprināšanas iespējas. Kā uzsvēra V.Dombrovskis, vāja valsts iestāžu kapacitāte un nepietiekama izpratne par digitālo projektu pasūtījumu cenām paver plašākas iespējas negodprātīgiem piegādātājiem, un tā rezultātā valsts par digitālajiem risinājumiem pārmaksā.

Tāpat deputāti uzsvēra publiskā un privātā sektora partnerattiecību sakārtošanas nozīmi digitālo rīku ieviešanas raitai norisei, kā arī digitālo projektu uzlabošanas nepieciešamību publiskajā sektorā strādājošajiem.

Nākamajā sēdē, 24.novembrī, komisija plāno detalizēti pievērsties izglītības un veselības digitālo rīku izvērtējumam, informēja komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt