Eiropas lietu komisija: Eiropas Savienības dalībvalstīm jāvienojas par elektronisko ierīču vienotu lādētāju

(10.11.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 10.novembrī, apstiprināja Satiksmes ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju Eiropas Komisijas ierosinātajam priekšlikumam pārskatīt Radioiekārtu direktīvu, kas paredz noteikt vienotu standartu visiem viedtālruņiem, planšetdatoriem, kamerām, austiņām, portatīvajiem skaļruņiem un pārnēsājamām videospēļu konsolēm. 

Priekšlikuma mērķis ir novērst tirgus sadrumstalotību uzlādes saskarņu un uzlādes sakaru protokolu jomā, kā arī uzlabot patērētāju ērtības un samazināt elektroniskos atkritumus, deputātus sēdē informēja Satiksmes ministrijas pārstāvji. Tāpat priekšlikumā ierosināts lādētājus pārdot atsevišķi no elektroniskajām ierīcēm. 

Komisijas deputāti atzinīgi vērtēja priekšlikumu paredzēt vienotu tehnisko specifikāciju ieviešanu dažādu ražotāju mobilo telefonu lādētājiem un uzlādes ligzdām. 

“Domājot gan par Eiropas Savienības apņemšanos virzīties uz zaļāku un ilgtspējīgāku nākotni, gan par katra patērētāja interesēm, ir pienācis laiks vienoties par vienotu lādētāju elektroniskajām ierīcēm. Tas vienlaikus arī ļautu būtiski mazināt elektronisko atkritumu daudzumu, jo līdz ar katru jaunu ierīci, piemēram, telefonu vai planšetdatoru, nebūtu vairs jāiegādājas jauns tās lādētājs,” sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. 

Satiksmes ministrija norāda, ka 2020.gada beigās Latvijā kopējais mobilo sakaru pieslēgumu skaits sasniedza teju trīs miljonus. Mobilo sakaru pieslēgumu skaits ar katru gadu palielinās. Attiecīgi pieaug arī iekārtu skaits, kas izmanto minētos pieslēgumus. 

Šobrīd Latvijā nav spēkā esoša tiesību aktu regulējuma, kas noteiktu mobilo tālruņu vai līdzvērtīgu iekārtu uzlādes saskarnes specifikāciju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā