Vita Anda Tērauda: atjaunojamo energoresursu izmantošana ir ilgtermiņa risinājums enerģētiskās neatkarības nodrošināšanai

(08.11.2021.)

“Vienīgais ilgtermiņa risinājums, kā nodrošināt enerģētisko neatkarību no fosilajiem resursiem, ir atjaunojamo energoresursu izmantošana. Turklāt, ņemot vērā, ka Latvijā atrodas reģionā vienīgā pazemes dabasgāzes krātuve, mums jāsadarbojas ar kaimiņvalstīm, lai nodrošinātu dabasgāzes uzglabāšanu, ilgtermiņā domājot par kopīgiem dabasgāzes iepirkumiem,” pirmdien, 8.novembrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pēc komisijas sēdes, kurā deputāti apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Komisijas paziņojumam par augošajām enerģijas cenām.

Kā deputātus sēdē informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji, ilgtermiņa risinājums globālu faktoru izraisītu enerģijas cenu svārstību novēršanai nākotnē būtu šobrīd pieejamo uzglabāšanas jaudu palielināšana, kā arī centralizētas Eiropas platformas izveide dabasgāzes iegādei. Līdztekus tam jāveicina atjaunojamās enerģijas izmantošana fosilā kurināmā aizstāšanai. “Maksimāla energoefektivitātes kāpināšana un atjaunojamo energoresursu izmantošanas attīstīšana ir priekšnoteikums enerģētiskajai neatkarībai,” norādīja komisijas priekšsēdētāja.

Būtisku atjaunojamo energoresursu elektroenerģijas ražošanas devumu šobrīd sniedz Daugavas kaskādes hidroelektrostacijas. 2020.gadā tās nodrošināja 35 procentus no Latvijas patēriņa apjoma, informēja ministrijas pārstāvji.

“Neapšaubāmi, straujas energoresursu cenu izmaiņas reģionā palielina enerģētiskās nabadzības risku, tāpēc īpaši jādomā, kā kompensēt enerģijas cenu kāpumu mazturīgām mājsaimniecībām, palielinot atbalstu aizsargāto lietotāju grupai,” piebilda V.A.Tērauda, pēc sēdes, kurā deputāti iepazinās ar ministrijas piedāvātajiem īstermiņa risinājumiem. Kā norādīja ministrijas pārstāvji, mazaizsargātajiem iedzīvotājiem no 1.novembra palielināts finansiālais atbalsts elektrības rēķinu apmaksai.

Reaģējot uz situāciju enerģētikas jomā, Eiropas Komisija 13.oktobrī publicēja paziņojumu par enerģijas cenām. Tajā ir ietverts pasākumu kopums, ko Eiropas Savienība un tās dalībvalstis var izmantot, lai novērstu faktisko cenu pieauguma tūlītējo ietekmi un stiprinātu noturību pret jauniem cenu satricinājumiem. Paziņojumā ietvertie īstermiņa valsts pasākumi aptver ārkārtas ienākumu atbalstu mājsaimniecībām, valsts atbalstu uzņēmumiem un mērķētus nodokļu samazinājumus.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde