Eiropas lietu komisija atbalsta stingrāku oglekļa dioksīda emisiju standartu noteikšanu jaunajiem automobiļiem

(03.11.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 3.novembrī, atbalstīja priekšlikumu par stingrāku oglekļa dioksīda emisiju standartu noteikšanu jaunajiem vieglajiem pasažieru automobiļiem un jaunajiem vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem, lai mazinātu transporta sektora negatīvo ietekmi uz vidi. To paredz Eiropas lietu komisijā atbalstītā Latvijas nacionālā pozīcija priekšlikumā Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes regulai.

Komisijas atbalstītais priekšlikums iezīmē skaidru laika grafiku iekšdedzes dzinēju ražošanas un pārdošanas pārtraukšanai. Deputāti uzsver, ka tas ir būtisks ieguldījums klimata mērķu sasniegšanā, jo ļaus mazināt automobiļu oglekļa dioksīda emisijas, kā arī veicināt inovācijas bezemisiju tehnoloģijās.

“Mums ir aktīvi jāstrādā, lai panāktu lielāku enerģētisko neatkarību, maksimāli izmantojot pieejamos atjaunojamos energoresursus, kā arī jāveicina sabiedrības izpratne par bezemisiju transportlīdzekļu priekšrocībām,” pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, piebilstot, ka tas ir kopīgi ejams ceļš visai Eiropas Savienībai.

“Ir jāapzinās, ka tuvākajā nākotnē elektroautomobiļi veidos būtisku kopējā autoparka daļu - jau šobrīd vairāki auto ražotāji ir paziņojuši, ka no 2025.gada pārtrauks ražot vieglos automobiļus ar iekšdedzes dzinēju. Ir jārīkojas, lai savlaicīgi nodrošinātu atbilstošu infrastruktūru elektroauto apkalpošanai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Šobrīd Satiksmes ministrija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju ir izvietojusi vairāk nekā 100 elektroauto uzlādes stacijas Latvijas teritorijā. Tiek skatītas iespējas nodrošināt lieljaudas staciju pieejamību, informēja Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Kā deputātus informēja autotransporta nozares pārstāvji, Latvijā 86 procentus oglekļa dioksīda izmešu rada vieglais pasažieru un vieglais komerciālais transports, kamēr pilsētas sabiedriskais transports – 1,8 procentus no visām oglekļa dioksīda emisijām.

Pērn Eiropadome lēma, ka emisijas līdz 2030.gadam jāsamazina vismaz par 55 procentiem attiecībā pret 1990.gadu.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde