Z.Kalniņa-Lukaševica Helsinkos: nepieciešams regulējums mākslīgā intelekta un sociālo platformu darbībai

(18.06.2024.)

“Mūsdienās aizvien vairāk novērojam ārvalstu centienus iejaukties demokrātijās, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, pirmkārt, noteikt un, otrkārt, novērst apdraudējumus demokrātijai. Pašlaik saskaramies gan ar klasiskiem iejaukšanās mēģinājumiem, piemēram, korupcija, uzbrukumi kritiskajai infrastruktūrai un iejaukšanās vēlēšanās, kā arī inovatīvas pieejas, izmantojot sociālos tīklus, mākslīgo intelektu un migrācijas instrumentalizāciju. Īpaši ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un iespējas sociālajos tīklos, ir nepieciešams regulēt gan mākslīgā intelekta attīstību, gan sociālo platformu darbību. Tam būs būtiska loma sabiedrības noturībai pret manipulācijām,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 18.jūnijā, Somijas galvaspilsētā Helsinkos.

Z.Kalniņa-Lukaševica izstrādā Eiropas Padomes ziņojumu par ārvalstu iejaukšanos kā draudu demokrātijas drošībai Eiropā un Helsinkus vizītē apmeklē pēc asamblejas ielūguma.

Tiekoties ar Somijas iekšlietu un ārlietu jomas pārstāvjiem un parlamenta deputātiem, kā arī apmeklējot Eiropas izcilības centru hibrīddraudu apkarošanai un tiekoties ar tā vadību, Saeimas priekšsēdētājas biedre pārsprieda šībrīža tendences un izaicinājumus saistībā ar ārvalstu iejaukšanās novēršanu.

Gūtais ieskats palīdzēs izstrādāt ziņojumu, kura mērķis ir definēt vadošos politikas principus un iespējamo rīcību cīņā pret ārvalstu iejaukšanos, demokrātisko institūciju aizsardzībā un mūs pamatvērtību – cilvēktiesību un likuma varas – stiprināšanā, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 27.jūnijā