Atceroties padomju varas represijas, Saeimā atklās izstādi “Mēs atgriezāmies”

(03.06.2024.)

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas priekšvakarā, godinot represēto skaudros likteņus, ceturtdien, 6.jūnijā, Saeimas namā atklās Jēkabpils Vēstures muzeja izstādi “Mēs atgriezāmies”.

1941.gada 14.jūnijā un 1949.gada 25.martā pār Latviju vēlās masveida deportāciju viļņi – padomju vara arestēja un piespiedu kārtā pārvietoja uz Sibīriju 57 568 Latvijas iedzīvotājus, to skaitā 14 728 bērnus un pusaudžus.

Izstāde ir veltījums tiem, kuri, pārdzīvojuši ciešanas izsūtījumā, atgriezās dzimtenē. Visi fotoportretos redzamie cilvēki apcietināšanas brīdī bija vēl bērni vai ir piedzimuši izsūtījuma laikā Sibīrijā. Katram ir  savs atmiņu stāsts un arī stāsts par kādu īpašu priekšmetu, kas atgādina par dzīvi svešumā vai tiek glabāts skaudro gadu piemiņai.

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre. Klātesošos uzrunās arī Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe un Politiski represēto apvienības pārstāve Maruta Līce.

Izstādes “Mēs atgriezāmies” atklāšana ceturtdien, 6.jūnijā, notiks pulksten 12.30 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11, Rīgā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde