Plāno reorganizēt VARAM un KEM, nodalot dabas un vides aizsardzības jomas

(28.05.2024.)

Lai reorganizētu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM), Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 28.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā. Izmaiņas paredz VARAM citu nosaukumu, un ministrija piedāvā to mainīt uz Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju. Komisijas deputāti šodien noteica šim likumprojektam steidzamību un lūgs Saeimu to konceptuāli izskatīt šo ceturtdien.

“Šodien gan komisijā aicinājām ministrijai padomāt par vārdu “administrācija”, kas jaunajā nosaukumā šķiet mulsinoši, un to sēdē norādīja arī deputāti,” pauž komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs, piebilstot, ka pie šīm diskusijām deputāti atgriezīsies otrajā lasījumā.

Izmaiņas nepieciešamas, lai nodalītu dabas un vides aizsardzības jomas. Plānots, ka KEM pārņems vides aizsardzību, savukārt VARAM paliks dabas aizsardzības joma.

Ministrijas jaunā nosaukuma izvēle ir gan simboliska, uzsverot Latviju kā modernu un digitāli orientētu valsti, gan arī praktiska, norādot uz ministrijas uzdevumu - veicināt valsts digitālo attīstību un nodrošināt efektīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem digitālajā vidē, uzsvēruši likumprojekta autori.

Pēc reorganizācijas VARAM pārziņā būs tādas jomas kā dabas aizsardzība, reģionālā attīstība, pašvaldību attīstība un pārraudzība, teritorijas attīstības plānošana, zemes un valsts pārvaldes pakalpojumu pārvaldība, informācijas sabiedrības un digitālās transformācijas attīstības plānošana, koordinācija un pārvaldība, kā arī valsts pārvaldes digitālo tehnoloģiju pārvaldība, norādījuši likumprojekta autori.

Likuma grozījumi arī paredz, ka Ministru kabinets līdz 2028.gada 1.jūlijam izstrādās un iesniegs Saeimai likumprojektus par nepieciešamajiem grozījumiem citos likumos, kas saistīti ar viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministra kompetenci un funkcijām.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 1.jūlijā. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl ir jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 18.jūnijā
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu deputātu tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes Landtāga izglītības komisijas delegāciju
15:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson