Saeima pirmajā lasījumā lems par ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamās tabakas izstrādājumus

(10.05.2023.)

Saeima ceturtdien, 11.maijā, konceptuāli lems par likumprojektu, kas paredz ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamās tabakas izstrādājumus. Tāpat pirmajā lasījumā deputāti lems par likuma grozījumiem, ar kuriem plānots mazināt alkohola patēriņu sabiedrībā.

Otrajā – galīgajā – lasījumā plānots skatīt grozījumus, kas paredz palīdzības tālruņa numura rezervēšanu no vardarbības cietušām sievietēm. Tāpat deputāti galīgajā lasījumā lems par grozījumiem, ar kuriem pārņemta direktīva, kas paredz paplašināt darbinieku iesaisti lēmumu pieņemšanā komercsabiedrību pārrobežu reorganizācijas gadījumā.

Galīgajā lasījumā plānots skatīt arī likuma izmaiņas, kas paredz administratīvo sodu tiem nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem, kuri sniedz starpniecības pakalpojumus bez reģistrācijas.

Rītdienas darba kārtībā pirmajā lasījumā iekļauti arī grozījumi patērētāju interešu aizsardzības stiprināšanai, kas paredz tiesības kvalificētām institūcijām iesniegt patērētāju kolektīvo prasību tiesā, kā arī grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka ikviena persona, kas pilnvarota pārvaldīt dzīvojamo māju, varēs mājas lietu kārtot Būvniecības informācijas sistēmā.

Saeimas sēdē plānots lemt arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi, kas paredz līdz šī gada 31.decembrim pagarināt esošos atbalsta pasākumus no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem. Tāpat deputātiem būs jālemj, vai izskatīšanai komisijās nodot vairākus likumprojektus, kas paredz izmaiņas repatriācijas kārtībā, kā arī likumprojektu, kas paredz administratīvo atbildību par sabiedriskās kārtības traucēšanu arī juridiskām personām.

Izskatīšanai komisijās plānots nodot arī likumprojektu, kas valsts pārvaldē nodarbinātajiem paredz pienākumu būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei, kā arī likuma grozījumus, kas paredz Eiropas Parlamenta vēlēšanās izmantot elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru.

Apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas arī izmaiņas. Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Latvijas–Baltkrievijas pierobežā. Deputāti lūguši darba kārtībā iekļaut arī likuma projektu par valsts meža zemes atsavināšanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei.

Pēc 11.maija kārtējās sēdes beigām parlaments plāno turpināt skatīt 20.aprīļa kārtējās sēdes darba kārtību. Šajā sēdē plānots konceptuāli vērtēt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, ar kuriem iecerēts noteikt stingrākas prasības istabas dzīvnieku labturībai un pārdošanai, kā arī skatīt grozījumus paliatīvās aprūpes pieejamības uzlabošanai.

Deputātiem sēdē būs jālemj arī par 10 260 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs” turpmāko virzību. Savukārt pulksten 17.00 plānota atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā