Saeima paziņojumā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO

(20.06.2024.)

Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO. Paziņojumā dalībvalstu valdības NATO samitā Vašingtonā šī gada jūlijā mudinātas atbalstīt Ukrainas uzaicināšanu pievienoties NATO.

Paziņojumā Saeima kategoriski nosoda Krievijas neprovocēto militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas atbalstu un iesaisti.

Ukrainai ir tiesības uz pašaizsardzību un, tāpat kā jebkurai valstij, ir tiesības izvēlēties, kādās starptautiskās organizācijās, pārnacionālos veidojumos vai militārās aliansēs tā iesaistīsies, norādīts paziņojumā.

Latvijas parlaments uzsver Ukrainas ievērojamo ieguldījumu eiroatlantiskās zonas drošībā. Ukraina vistiešākajā veidā aizstāv šo drošību un ar savu dalību NATO būtiski stiprinātu aliansi, it īpaši visas turpmākās NATO austrumu flanga aizsardzības un atturēšanas spējas.

Deputāti atsaucas uz Latvijas tautas nelokāmo atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās 1991.gada robežās. Tāpat uzsvērts nemainīgais lēmums neatzīt agresijas ietvaros pretlikumīgi okupēto Ukrainas teritoriju, tostarp Krimas pussalas, aneksiju un nemainīgi stingrais atbalsts Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievija pašlaik ir galvenā un tiešākā sabiedroto drošības, eiroatlantiskās telpas miera un stabilitātes apdraudētāja, kas rada sistēmiskus izaicinājumus un draudus eiroatlantiskajām interesēm un vērtībām.

NATO durvis joprojām ir atvērtas visām Eiropas demokrātijām, kas vēlas un spēj uzņemties no dalības aliansē izrietošos pienākumus un saistības. Krievijai nav veto tiesību nedz NATO paplašināšanās, nedz jebkādos citos jautājumos, teikts paziņojumā.

Latvijas Republika turpinās sniegt vispusīgu un visaptverošu – valdības, pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības un NVO iniciatīvu līmeņa – atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās noturību pret Krievijas agresiju, un atkārtoti apstiprina savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tās atjaunošanā, īpaši Čerņihivas apgabalā.

Tāpat paziņojumā Saeima stingri apņemas atbalstīt starptautiskos centienus saukt pie atbildības visus, kas vainīgi par kara noziegumiem un citiem vissmagākajiem starptautiskajiem izdarītajiem noziegumiem saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, kā arī atbalsta ad hoc starptautiska tribunāla izveidi agresijas noziegumā vainojamo personu kriminālvajāšanai.

Paziņojumā NATO aicināta sagatavot ilgtermiņa stratēģiju un proaktīvus pasākumus Krievijas iegrožošanai, lai novērstu tās draudus visās to dimensijās, aktīvi aizstāvētu demokrātiju un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību, kā arī palielinātu alianses un sabiedroto noturību pret Krievijas agresīvajām politiskām, militārām un hibrīdām destabilizējošām darbībām, kas apdraud alianses un sabiedroto drošību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 28.jūnijā