Saeimas priekšsēdētāja: Spānijas militārā klātbūtne Latvijā – būtisks ieguldījums kopējā NATO drošībā

(27.02.2024.)
VideoGalerija

“Latvija augsti novērtē Spānijas militāro klātbūtni mūsu valstī. Tas ir būtisks ieguldījums gan mūsu reģiona, gan kopējā NATO drošībā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, otrdien, 27.februārī, parlamentā tiekoties ar Spānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Manuelu Alhamu Orenesu (Manuel Alhama Orenes).

Ādažos dislocētajā NATO kaujas grupā Spānijai ir otrais lielākais kontingents pēc Kanādas. Vēstnieks atzīmēja Spānijas nemainīgo atbalstu un izpratni par drošības izaicinājumiem aliansei un nepieciešamību stiprināt militāro klātbūtni Baltijas valstīs.

Pusēm pārrunājot Krievijas izvērsto agresīvo karadarbību Ukrainā, kā arī sabiedroto atbalsta stiprināšanu Ukrainai, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka viena no sliktākajām lietām, kas šobrīd var notikt, ir sabiedroto atslābums un cerības, ka karš varētu beigties pats no sevis. D.Mieriņa akcentēja vairākus Saeimas pieņemtos lēmumus Ukrainas atbalstam, tostarp pirms nedēļas pieņemto Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības un lopbarības produktu importa aizliegumu Latvijā. “Šo produktu imports veido daļu no tā finansējuma, ko Krievija izmanto karā pret Ukrainu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāju, paužot cerību, ka arī citas valstis sekos Latvijas piemēram.  

M.A.Oreness apliecināja Spānijas atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai, kā arī akcentēja nepieciešamību stiprināt pret Krieviju vērstās sankcijas. Arī D.Mieriņa bija vienisprātis par nepieciešamību uzturēt sankciju jautājumu politiskajā dienaskārtībā Eiropas līmenī, lai neļautu Krievijai apiet tai piemērotās sankcijas.

Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks pārrunāja arī Latvijas un Spānijas sadarbību “Rail Baltica” projektā. ““Rail Baltica” ieņem nozīmīgu lomu aizsardzības sistēmā – tas kļūst par mūsu reģiona militārās mobilitātes mugurkaulu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat puses pievērsās tūrisma veicināšanas iespējām starp mūsu valstīm, kā arī spāņu valodas apguves stiprināšanai Latvijas skolās.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315113029
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī