Saeima paziņojumā stingri nosoda Baltkrievijas varas iestādes par lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā

(27.05.2021.)

Saeima ceturtdien, 27.maijā, pieņēma paziņojumu par pretlikumīgo reisa FR4978 lidmašīnas nosēdināšanu Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, stingri nosodot Baltkrievijas varas iestādes, kas ar vardarbības draudiem un militāro spēku iesaisti panākušas lidmašīnas nosēšanos, tādējādi apdraudot aviācijas drošību un vairāk nekā 123 lidmašīnas pasažieru, tostarp arī Latvijas pilsoņu, un apkalpes locekļu dzīvību. Saeima norāda, ka ar šādu rīcību ir pārkāptas starptautisko tiesību normas.

“Starptautiskajai sabiedrībai ir nepieciešamība nodrošināt, ka civilie avioreisi var veikt savus lidojumus droši un bez ierobežojumiem. Daļai Eiropas Savienības dalībvalstu lidmašīnas sagrābšana un žurnālista nolaupīšana bija vajadzīgā auksta ūdens šalts, lai izpurinātu to no pārliekas pašapmierinātības un “mūs tas neskar” ilūzijām. Par to, ka Eiropas Savienība ir pietiekami vienota šobrīd tās attieksmē un izpratnē par Baltkrieviju, liecina Eiropadomes pieņemtais lēmums - paplašinātas sankcijas, avio apturēšana Baltkrievijā un aizliegums ieiet Eiropas Savienības gaisa telpā,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Paziņojumā deputāti aicina Starptautisko Civilās aviācijas organizāciju un Eiropas Aviācijas drošības aģentūru nekavējoties izmeklēt šo incidentu. Tāpat Starptautiskā Civilās aviācijas organizācija paziņojumā aicināta aizliegt visus pārlidojumus Baltkrievijas gaisa telpā, ieskaitot lidojumus uz un no Baltkrievijas, kamēr nebūs zināmi izmeklēšanas rezultāti vai uzlabojusies drošības situācija.

Saeima pievienojas Eiropadomes aicinājumam veikt vajadzīgos pasākumus, lai liegtu Baltkrievijas lidsabiedrībām šķērsot Eiropas Savienības gaisa telpu un novērstu šo lidsabiedrību reisu piekļuvi Eiropas Savienības lidostām.

Saeima uzskata par nepieņemamu žurnālista Ramana Protaseviča un Sofijas Sapegas aizturēšanu, ar ko ir pārkāptas viņu pamattiesības, un pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot gan viņus, gan arī citus politieslodzītos.

Paziņojumā deputāti stingri nosoda Lukašenko režīmu par neatkarīgo mediju, demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības vajāšanu un pret to pārstāvjiem vērstajām represijām. Deputāti arī uzsver, ka neatkarīgi mediji un pilsoniskās sabiedrības iesaiste ir demokrātiskas sabiedrības un tiesiskuma priekšnosacījums.

Saeima aicina starptautisko sabiedrību nepārprotami nosodīt Baltkrievijas varas iestādes par “Ryanair” lidmašīnas nelikumīgo nosēdināšanu, kā arī vardarbīgu izturēšanos pret miermīlīgiem iedzīvotājiem un mediju pārstāvjiem.

Tāpat Saeima paziņojumā atbalsta turpmāku mērķtiecīgu pret Baltkrieviju vērstu ekonomisko sankciju noteikšanu, kā arī pauž solidaritāti ar Baltkrievijas tautu tās centienos veidot brīvu, demokrātisku un drošu savas valsts nākotni.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde